torsdag 19 maj 2011

Maaaario

Bästisen fyller år. Storasyster och hon kucklar i dagar om vad hon önskar sig till sitt kalas. Att jag ska sy något känns rätt självklart; kompisen har varit hemma hos oss och sytt ett par gånger och tycker det är jätteroligt. Förra året fick hon en molnmössa, men nu skulle det vara kul med något lite mer avancerat. När jag frågade storasyster vad hon trodde sa hon direkt: "En Mariotröja"! Mario är ju figuren i Nintendospelen som barnen spelar nästan för jämnan. Ungefär som våra Game&Watch med Donkey Kong, Bläckfisken och Snobbentennis, ni som minns!

Jahaja, Mariotröja. Jag svarade att jag var osäker på om jag skulle hinna. Det var rätt kort varsel och jag satt med dopklänningen. Men så kände jag mig samtidigt taggad, det var ju faktiskt lite roligt! Jag googlade på Mario och skrev ut en bild. Sen var det kört! Fram med vliesofix, totally stable, olika trikåtyger, penna, mönsterpapper, sax och spraylim.

Det var lite pill med själva applikationen. Metoden hade jag övat lite på när jag gjorde nyckelpigetunikan. Det lättaste är egentligen att ta det största tyget och klippa hål för de mindre färgfälten och lägga dem under och sy runt dem. De större färgfälten kan man istället sy fast ovanpå. Här har jag lagt allt utom ansiktet, byxorna och framdelen på kepsen under det svarta tyget och sedan sytt runt kanterna med svart på det svarta. Jag ska inte sticka under stol med att det är lite pyssligt, men resultatet blir faktiskt jättebra. Ledorden är en vass nagelsax och stabilitet. Snåla inte med vlisofix, totally stable och spraylim!

Lite snabbt hur jag gick till väga:
1. Rita av bilden på mönsterpapper.
2. Stryk på vliesofix på baksidan av bakgrundstyget (det svarta).
3. Stryk fast Totally Stable på framsidan av bakgrundstyget. Spraylimma fast figuren på toatlly stablen.
4. Skär ut alla smådeltaljer med en skalpell eller vass nagelsax.
5. Spraylimma på baksidan (ovanpå vliesofixet). Lägg småbitarna på plats så att de syns genom de urklippta hålen. Kolla gärna att trådraken stämmer om du är petig. ;-)
6. Stryk fast småbitarna mot baksidan på det svarta.
7. Stryk fast totally stable på baksidan av det svarta med alla lappar på.
8.Ta bort totally stablen med den pålimmade bilden från framsidan och sy runt alla detaljer med en raksöm nära kanten.
9. Sy fast de stora detaljerna (här byxan och ansiktet)
10. Ta bort totally stablen från baksidan, klipp eventuellt bort överflödigt tyg från dmåbitarna och stryk på ny vliesofix som täcker alla småbitar.
11. Klipp konturerna. Jag fick sätta tillbaks bilden med spraylim och klippa efter konturerna, men man kan säkert klippa på frihand också.
12. Stryk fast och sy applikationen på ett plagg. Här använde jag sicksack, men det går nog lika bra med raksöm.

Jag tyckte det var lite roligare att sätta applikationen på en tunika; då blir det ett tjejplagg med Mario på. Har en känsla av att om det finns Marioplagg i handeln - jag har i och för sig inte sett några - så är de säkert riktade till killar. Själva tunikan är inga konstigheter. Mönstret är samma som till dessa, förlängt till storlek 140; dvs ärmarna 1,78 cm längre och tunikalängden 2,2 cm längre än storlek 134. Tyget är en ljusblå bomull/lycra och för att plocka upp färgerna i applikationen fick tunikan blå halslinning samt gula och röda täcksömmar.


Mönster:
Eget, samma som till dessa, men förlängt till storlek 140.

Material:
Ljusblå bomull/lycra från Jofotex.
Diverse olika färger av bomull/lycra trikå.
Totally stable, vliesofix och spraylim.

Bäst just nu:
När jag hade sytt klart applikationen slingrade sig dottern lite och sa att hon nog gärna också skulle vilja ha en sån... De hade redan planerat att de skulle ha likadana tröjor, tjejerna (men jag tror faktiskt inte att hon hade berättat om just Mario). De är listiga, de små liven! Visst kunde jag sy en till henne också, men jag lät henne förstå att det ligger mycket jobb bakom och att det kräver sin motprestation! ;-) Exakt vad vi kom överens om stannar mellan henne och mig, men jag kan säga att jag känner mig som en mycket smart förhandlare.  Och det gör säkert hon också!

Sämst just nu:
När jag sydde ned axelsömmen med täcksöm pressade jag den ut mot ärmen istället för in mot axeln. Jag tänkte att risken för hoppstygn skulle bli mindre då. Det blev den säkert, men nackdelen var att axeln upplevdes som aningen bredare när sömsmånen veks utåt och den är sydd till en smal tjej. Nästa gång ska sy den in mot axeln istället! Man lär sig.

26 kommentarer:

Benglan sa...

Jag är inte helt förtjust i Mario, men du fick verkligen till honom väldigt snyggt (eller så snygg han nu kan bli... :))
Ser riktigt proffsigt ut!

Thea sa...

Nä, jag har väl inte heller något speciellt förhållande till honom, men som tur är är det ju inet jag som ska ha honom på magen! ;-)

Kånkarong sa...

Jisses vilket jobb! Hängde inte alls med i svängarna men får jag någon gång för mig att göra något liknande så vet jag vart jag ska vända mig för konsultation. :)

Susanna sa...

Men du skojar! Vilken applikation! Grymt! :D

annas alster sa...

Du är galen Thea! Galet bra alltså, vilket proffs du är! Min förebild alla gången.

Anonym sa...

Kånkarong: Det kanske blev lite rörigt! Men tänk bara en himla massa totally stable och praylim så blir det bra! Eller slå en signal! ;-)
//Thea

JuMel sa...

Otroligt vilken applikation du fått till! Så mycket jobb och den ser helt perfekt ut. Jag kan tänka mig att mottagaren är nöjd och så klart måste din dotter ha en likadan:) Mario spelen är föresten favoriter även hos mina tjejer...

Maria sa...

Även här är Mario favoriten! Jag har ett UFO liggande med just en Marioapplikation för det blev för komplicerat. Men som tur är har dom Mariotröjor på KappAhl nu. På pojkavdelningen, precis som du säger.
Vi ska ha Super Mario födelsedagskalas på lördag och jag sitter just nu och förvandlar en hög med 10-kronorskepsar från Jula till Mariokepsar med hjälp av filt och textillim...

Lykke sa...

Utrolig kuuul!! Rå applikasjon!

Emsters Alster sa...

Helt otroligt, du har om igen överträffat dig själv!! Du är så fantastiskt inspirerande, mera!!

sysslar och pysslar sa...

Jättefin applikation! De är verkligen mycket pill me såna. Duktig är du, som både hinner sy och göra barnen till viljes! :)Psst... fösöker locka "tittare"! Har en väsktävling på gång på min blogg, kom o titta! ;)

Unknown sa...

Men vilket pill! Vad duktig du är!

Jeanette sa...

Himmel & pannkaka, du är verkligen jätte jätte duktig! Mario ser superfin ut! Extra beröm för tålamodet, det måste varit ett himla pill!

Lilla NovaK sa...

Här hemma älskar vi Mario och shit vad bra han blev!! Blir lika imponerad varje gång jag besöker din blogg!!

Le Petit sa...

Wow vad duktig du är! Applikationern var verkligen proffsigt gjord! Hoppas presenten blev uppskattad.

Anonym sa...

Vad fint Mario!

GOBLIgobli sa...

Det är ju inte för intet som jag kallar dig för applikationsdrottningen. ;-) Grym Mario!!

Karin W sa...

Vilken underbar applikation. Fantastiskt!!

Syserine sa...

OMG! Min förste tanke var, var har hon köp det där symärke? Stum av beundran..

metamorphosis sa...

Har flera Mariofantaster som skulle bli helt överlycklig för ett sånt plagg - toppenfint!

Anki sa...

Wow!!! Trodde oxå det var ett köpt märke först men naturligt vis inte :-) Du är verkligen så otroligt duktig på applikationer!

Thea sa...

Tack så jättemycket för alla kommentarer! Det är så roligt att se vilka ni är som är här och hälsar på!

Kaja sa...

Toksnygg, men jag fick grå hår bara av att tänka på att göra en applikation. Men, jag gissar att jag skulle bli hjälte hos en viss son här hemma om jag skulle ta tag i det...

Thea sa...

Haha, ja, det är nog på grund av den där hjälteglorian som man tar sig an väldigt många av projekten! :-)

Anonym sa...

Min dotter ("bästisen") är helnöjd och superglad!
Har sedan hon fick den använt den nästan varje dag i över en vecka.
Så den är grymt uppskattad!

Anonym sa...

Nämen hej!!
Den här kommentaren mixsade jag! Så roligt att du hittat hit! :-) Jo, jag har ju sett den på skolan några gånger, så jag hoppades att den skulle vara uppskattad! Jättekul!
//Thea