När jag själv skulle skaffa screentrycksgrejer bollade jag med bland andra
Jenny på Jny Design och
Liza på Små Yrväder. Tack vare dem lärde jag mig massor. När väl mitt kit hade kommit var det dags att börja lära sig på riktigt. Jag vill ingalunda påstå att jag är någon expert, men på de här bilderna kan man i alla fall få ett hum om hur ett screentryck går till. Mer information och beskrivningar hittar man på Screentecs hemsida;
http://www.screentec.se/. Det var också därifrån jag köpte mina grejer.
Screentryck, eller fotoscreentryck som det egentligen är, gör man genom att man bestryker (beskiktar) en tryckram med en ljuskänslig emulsion som härdar när den utsätts för dagsljus. Svart färg täcker emulsionen så att inget ljus kommer igenom och därför härdar inte dessa ytor. Genom att belysa en svart-vit bild (svart färg täcker emulsionen så att inget ljus kommer igenom och därför härdar inte dessa ytor) som lagts på den bestrykta ramen med UV-ljus får man en schablon direkt på tryckramen med väldigt skarpa, fina och exakta linjer (och kan även rastrera). Färg pressas sedan genom duken med en gummiskrapa, en rakel.
Den utrustning jag började med är följande: 1. Grundutrustning för Fotoscreen A3 Textiltryck (GRU-A3-40), se bilden (som är lånad från
http://www.screentec.se/) . Den innehåller en UV-lampa, en A3-ram, en tryckbord, en glasskiva, ett beskiktningstråg, en rakel, en passvinkel, fotoemulsion, rengöringsmedel och avfettningsmedel.
2. Textilfärg Plastex elastisk 500 g i svart, vit, blå, gul och röd (E-100, E-200, E-700, E-300 och E-500)
3. Super clean pasta 300 g (AQ-4-300G)
Så här går det till:
Först bestryker man tryckramen på båda sidor med ett tunt lager fotoemulsion (en grön lite trögflytande vätska) med hjälp av ett beskiktningstråg. Detta moment kan man göra i belyst utrymme, men man får inte ha något dagsljus.
Sedan får ramen torka. Det tar någon timme eller ett par i rumstemperatur eller snabbare i torkskåp.
När ramen har torkat lägger man den på exponeringsbordet, så att exponeringsbordet "ligger i ramen". Ovanpå lägger man schablonerna (gjorda av dubbla OH-papper för att få svärtan så mörk och därmed så heltäckande som möjligt) spegelvända och sist glasskivan på för att fixera dem. Sedan monterar man UV-lampan ca 30 cm ovanför (jag ställde den på en pall och en nätback) och slår på den i 5½ minut (tiden varierar lite).
När man belyst färdigt tar man bort ramen som då fortfarande är helgrön av fotoemulsionen.
För att få fram schablonen duschar man den med ljummet vatten. Då spolas den fotoemulsion som inte exponerats för UV-ljus, dvs där det var svart, bort och figuren framträder.
Ramen läskas av med tidningspapper på båda sidor och får eftertorka ett tag.
Eftertorkningen får gärna ske i ett soligt fönster så att emulsionen härdar ytterligare.
Nu är schablonen klar för tryck (innan man trycker på fina tyget ska man dock göra ett provtryck). Med maskeringstejp markerar jag var tyget ska ligga och var jag ska lägga ramen för att få trycket centrerat. Till det kan man använda passvinkel, men min var restad så jag fick köra handjagat.
Eftersom jag fick plats med två tryck i ramen skyddar jag tyget med tidningspapper där det andra trycket är.
Häll rejält med färg i tryckramen. Med ett stadigt tryck drar man rakeln mot sig, lyfter och drar en gång till, ett par gånger.
Det är viktigt att ha rätt vinkel på rakeln för att få trycket bra. En tänkte förlängning på armen är rätt. Det blir ca 45-60 grader.
När man tryckt klart lyfter man ramen och fyller schablonen med ett rakeldrag nerifrån och upp. Då är schablonen klar för nästa tryck.
Man måste jobba snabbt för färgen torkar rätt fort. Ska man gå ifrån får man täcka schablonen med ett tjockare lager färg så den inte hinner torka.
Nu är trycket klart. Eftersom jag är ny på att trycka klipper jag ut en tygbit och trycker på den innan jag syr ihop plagget. Som underlag använder jag en avhängd dörr!
Tvättar man bort färgen kan schablonen användas igen. När man tröttnat på motivet tvättar man bort schablonen med speciella medel och börjar om från början med ett nytt motiv.
Klart!
Tygstycket utklippt till tröjdelar och ihopsytt till en tröja. Mer om den tröjan finns att läsa
här.