onsdag 15 augusti 2007

Experimenttröja


Den här tröjan får nog ses som ett enda stort experiment. Till att börja med blev mönstret inte bra. Jag tog det ur boken "Barnkläder. Sy och sticka till barn 0-3 år" av Hanne & Sofie Meedom. Tyvärr valde jag fel modell, så tröjan blev jääääättevid. Hade tänkt mig en storlek 80, men skulle tro att lilltjejen kan ha den på sin konfirmation eller nåt. Trikåtyget kommer från Jofotex, den bruna mudden likaså. Visst är det en härlig komination med det rosa och det bruna? Tur att jag köpte så att det räcker till en lite mindra också. Med snyggare sömmar :-)

Strunt i samma, här skulle ju testas maskin! Först fållade jag ärmarna. Då gjorde jag så att jag valde samma trådfärg som tyget, dvs vit, och sydde på den bruna mudden räta mot räta. (Förut har jag alltid valt samma som mudden, men då har det ju synts så tydligt när jag klippt bort överflödet på baksidan - hur gör man förresten för att det inte ska synas? Går det?) Sen vek jag över, nålade, pressade och sydde med kedjesömmen på min nya Cover Pro. Det blev jättebra. Den sömmen är redan min bästa kompis! Märkte dock att man måste vara försiktig när man klipper bort överskottstyget på baksidan. Man kan inte klippa lika nära som jag gjort tidigare, då klipper man i sömmen!

Eftersom det är en raglanmodell sydde jag sen ihop framdel-ärm-bakdel-ärm som en ring runt halsöppningen. Sen körde jag med den tretrådiga täcksömmen från avigan, så att jag fick mönstret på rätan. Det var lite knepigt och blev inte helt bra. Måste laborera lite med stygnlängden. Det är ju lite så att man måste lägra känna en ny maskin innan det funkar riktigt bra.
Sen sydde jag sprundet som jag klippt ut i raglansömmen, efter att ha fått inspiration från Systickan (som även inspirerat till tygvalet!). Hmm, sådär. Skulle ha sträckt mudden mer. Sen kantade jag halslinningen och satte dit en tryckknapp. Hoppas den sitter; tyget var rätt tjockt där.

När det var klart sydde jag ihop ärm-sidsömmarna med overlocken och pressade avslutningsvis upp fållen och sydde den med den tretrådiga täcksömmen från avigan. Tyvärr har jag inte fattat hur man gör när man sytt fållen ett varv runt. Då vill man ju lyfta pressarfoten som på den vanliga maskinen och ta ut tyget, men det går inte. Måste man fålla innan man syr sista ärm-sidsömmen, eller?

Visst är det lite med en ny symaskin som med semester? Men längtar och längtar och sen när den väl kommit känns det inte riktigt som man trodde och man känner sig lite vilsen. Sen går det ett par dagar, man har vant sig och tycker att livet är toppen!

11 kommentarer:

josephine sa...

Åh, jag tycker att den ser hur fin ut som helst! Så fint tyg, så tråkigt att inte Jofotex hade e-shop. Det ser ut som vilken Ej sikke lej, Katvig, Holly´s - tröja som helst!!
Lycka till på smekmånaden!

Thea sa...

Tack snälla! Jag tror att man, om man vet exakt vilket tyg man vill ha och tex mailar en bild kan få dem att skicka tyget. Testa, vetja!

florin design sa...

Den är ju hur fin som helt!!!! Finns inte ord för hur avvis jag är nu!!!! Vill oxå ha en covermaskin....

A sa...

Jag måste sluta läsa din blogg, annars kommer jag snart dö av avundsjuka...

Jättefint, dessutom :-)

Carolina sa...

Jag tycker det ser jättefint ut.

L.A.WOMAN sa...

Störthärlig!!!! Underbart tyg och jättehärlig kombination. Vilket flyt du hade med covermaskinen!! Jag är bara lite avis....:D

Jes sa...

Va fin tröjan blev, det är ju den sömen som du har på arm/tröj skarven som jag vill ha, har inte fattat att man kan avnända "baksidan" på trenålig täcksöm för att få den, ja måste vara lite efter:) ser ju hur proffsigt ut som helst. trode bara den fans på pfaff 4874 som jag sett (hittat den för 9400:- på en enelsk sida). Din bild gör att jag får tänka om igen:)

Thea sa...

Tack för alla snälla kommentarer! Det är verkligen jättekukl att leka med nya maskinen. ÄVen om det kanske inte syns på bilden så blev sömmarna lite sneda och vinda på sina ställen, men redan nu har jag börjat få upp snitsen. Är hur nöjd som helst att jag har två maskiner, så jag slipper hålla på och byta nålar på overlocken mellan det att jag ska fålla och sy ihop.

Systickan sa...

Fina sömmar! Vilket fynd du gjorde med Cover Pro:n!! Vill oxå ha en!

Lotten sa...

Tröjan blev ju jättefin! Tyget var hur fint som helst med.... skall nog göra ett besök där när jag hälsar på hos svärföräldrarna nästa gång ;-)

Lina sa...

Jättefin och vilket fint tyg!!!