torsdag 16 augusti 2007

Höstset med retrokänsla

Ett nytt höstset i strl 74. Muddbyxor i chokladbrun velour med tröja med raglanskärning och matchande brun kantning. Velouren kommer från MMH Barnkläder, mudden från Jofotex och trikåtyget likaså. Byxmönstret är från Ottobre 5/2006 fast jag sydde fotmuddar istället för att fålla. Tröjmönstret är en T-shirt med lång ärm, form 1, med raglanskärning från boken "Barnkläder. Sy och sticka till barn 1-3 år"

Man lär sig snabbt! Den här gången blev sömmarna mycket bättre! Dessutom testade jag att använda overlocken mycket mer än jag brukar. När jag gjorde tröjans kantning sydde jag först fast muddväven med overlocken och fäste den med kedjesömmen på covermaskinen. Vad snyggt det blev! Den första sömmen, den med overlocken, syns bara på avigan om man vet om det. Och snabbt gick det! Det funkar ju bra med en tät sicksack på vanlig symaskin också, men tar då mycket längre tid och blir inte lika jämt (i alla fall när jag syr) eftersom covermaskinen har differentialmatning. För att variera mig lite mot experimenttröjan gjorde jag sprundet mitt fram. Vis av erfarenheten sträckte jag mudden lite mer denna gång! Eftersom jag inte fick snits på att avsluta coversömmen förra gången sydde jag den innan jag sydde ihop sista ärm-sidsömmen. Det blev bra, men kändes lite fuskigt! Måste finnas något annat sätt...

Även när det gällde velourbyxorna var jag lite modigare med overlocken. Jag sydde fast allt med den! Förut har jag sytt fast muddar och så med min vanliga maskin, för att jag har varit lite byxis(!) eftersom overlocken klippt samtidigt som den sytt. Denna gång är det enda jag sytt med min "vanliga" symaskin namnbandet! Visst är färgen på velouren underbar? Jag var noga med att lägga tyget med luggen uppåt så att man klappar byxorna mothårs för att få rätt lyster. Tipset fick jag för länge sen på Gekkos blogg.

Bäst just nu: Att kunna kanta med overlock och covermaskin! Det går snabbt och blir snyggt både på aviga och räta. Eftersom jag är helt självlärd när det gäller sömnad och overlockmaskinen upptäcker jag hela tiden nya möjligheter, som tex att sy fast mudd med den. Är det någon som är lite mer van att sy som har någon kommentar till att göra på det viset?

Sämst just nu: Att jag inte vet hur jag ska avsluta täcksömmen på covermaskinen när jag kört ett varv runt. Trådspänningen släpper bara när pressarfoten är nere och då sitter ju tyget fast!

12 kommentarer:

Gekko sa...

Här går det fort! Och snyggt blir det också! Jag kan inte hjälpa dig med din undring där tyvärr, men sitter och tittar i min köpta t-shirt nu, det ser ut som att de sytt runt och sytt dubbelt över en cm. I och med att jag inte har maskinen själv (än) är jag inte riktigt säker på om jag förstår problemet rätt... Däremot kan jag tipsa om en overlockbok! 35:- på AdLibris,ingen frakt om man väljer B-post. Jag har beställt den men inte fått den. Fick tipset på Sysidan.se
ISBN: 8202236975 Fevang, SY MED OVERLOCK
Den kommer tidigast idag, kan se om jag hittar ett tips där:-)

Thea sa...

Wow, tack för det tipset! Måste testas! Sk genast surfa in på Adlibris! Tror fö att du fårstått bproblemet. Så ser svslutet nämligen ut även på de jag kikat på. Men där är det även täcksöm på båda sidor, eller hur? Sytt med någon industrimaskin förstås! På min blir det tre parallella raksömmar, om du förstår hur jag menar.

A sa...

Det tipset var kanon! Nu beställde jag också en bok!

Anki på sytt/vurm sa...

Gud så snyggt, jag som är så glad över min nya overlock!
Nu vill jag ha en med coversöm oxå!

Gekko sa...

Där jag kikar så är det två parallella sömmar på rätsidan och på avigan är det två parallella + en sorts sicksack emellan, de syr runt ett varv och sista biten syr de över sömmen där de började ett par cm. Känner mig lite dum men vet inte om vi pratar om samma sak:-D Fast jag tror ju att vi gör det...

Boken har inte kommit:-( Men kul att du (m.fl.) gillade tipset. I Sysidan verkade hon som köpt den nöjd och jag känner att 35:- absolut är värt en chansning!

Visst är det kul att få så mycket gensvar på sina inlägg?

Thea sa...

Det är nog samma sak vi pratar om! Jag måste bara komma på nåt sätt att få trådspänningen att släppa - det går inte att dra loss tyget när man sytt klart.

Jag beställde boken direkt! Har du köpt overlock nu?

Ja, det är superkul att få så många kommentarer!!

Gekko sa...

Nästa vecka kommer en symaskinsförsäljare hem till mig med en Janome 744D eller vad den nu heter. Hon sa att jag kan låna den för att testköra hemma innan jag bestämmer mig. Känner hennes dotter, smidigt! Hon sa att hon även kunde ta med "din" maskin så jag kan testa men jag tänker mig att jag ska vänta lite med den. Problemet är väl att släppa den om jag väl fått ha den hemma!

Thea sa...

Mmm, så är det nog! Ibland är det farligt att prova...

Hanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hanna sa...

Jättefint! Ser SÅ proffsigt ut. :)

Jag hade också bekymmer med hur jag skulle avsluta när jag fållade runt, men här finns råd: (Ska försöka få till länken så den går att läsa också...)

http://www.cedesign.com/familyphoto
s/sewing/info/ending_cs/index.html

Funkar jättebra på min maskin, jag har en Huskylock 936. Hoppas att det kan funka för dig med!

Tar åt mig tipset om boken också. :)

josephine sa...

hihi, den boken kommer nog sälja slut efter det här, bäst att man skyndar sig, låter ju för bra för att vara sant.
håller med om att man onekligen blir lite missnöjd med att bara sitta med sin overlock nu...

du har inte någon symaskinsaffär i närheten, de brukar anordna kurser, kanske kan personalen nåt om det om sömmen då?!?

Thea sa...

Tack för tipset, Hanna! Ska genast kolla!