tisdag 27 januari 2009

...och så här fin var hon på kalaset.

Med skatartröjan i paket och fötterna istuckna i gummistövlarna plaskande hon genom snöslasket till bästisens kalas. På sig hade hon sin nya Filurklänning med matchande tights, min lilla, stora tjej. Många känner säkert igen tyget på tightsen och filuren. Det är från JnyDesign. Jag fick en bit av snälla Jenny, och precis som Gekko visste jag inte direkt vad jag skulle sy av det. Det känns ju lite konstigt att sy en klänning i samma stil som Jennys, när man kan köpa en snyggare på hennes webshop. Men tights finns inte att köpa och en sån här klänning garanterat inte, så det kändes helt rätt att sy.

Figuren på klänningen har jag ritat i olika varianter och med olika ansiktsuttryck på anteckningsblock och lappar i massor av år. Idéen att göra en applikation av den fick jag när jag såg tyget och fick en känsla av hur effekten med flerfärgat tyg som blir lite oregelbundet skulle bli. Men att få till den blev faktiskt lite klurigare än jag trott. Först ritade jag den i "vanlig" storlek och kopierade upp 400%. Sen fyllde jag ut konturerna för att få den lite bredare. Därefter strök jag fast vliesofix på en bit tyg, tog bort skyddspappret, ritade av filuren (spegelvänt), strök fast den igen och klippte ut med nagelsax. Sen pusslade jag bitarna sätt, strök fast dem och sydde. Men jag blev inte riktigt nöjd. Den röda sömmen blev inte riktigt bra mot den brokiga applikationen. Varenda liten glipa framträdde otroligt tydligt. Gör om!

Inte tillräckligt bra....







Fram med nagelsaxen, klippa bort hela den fastsydda applikationen och klänningstyget under. Sen gjorde jag en omvänd applikation istället:

1. Klipp ur motivet ur tröjans/klänningen framstycke
2. Lägg tröjan med en handduk under med avigsidan upp. Spraya med spraylim runt hålet på ca 20 cm håll. Lägg på det tyg som själva motivet ska vara i.
3. Stryk fast en bit totally stable
4. Sy med raksöm nån mm från kanten utmed motivet. Detta för att limspray inte håller motivet på plats riktigt lika bra som vliesofix
5. Sy med tät sicksack eller satängsöm runt kanten. Jag använde bredd 3 och steglängd 0,4
6. Smådelar som ögon och tänder är tillklippta i rött tyg och fastsydda efteråt.
7. Vänd och dra bort totally stablen och klipp bort överflödigt tyg på baksidan. Jag lät rätt mycket sitta kvar och tar resten efter tvätten när limmet löst sig.

Punkt 4 och 5.






Punkt 7. Här ser man alla lagren som man limmade/strök fast i punkt 2 och 3.



Punkt 7.







Rimligen borde man kunna göra så att man först ritar motivet med krita eller självblekande penna och sen syr med raksöm längs alla konturer. Sen klipper man försiktigt bort det tyg som ska bort och syr sen med sicksack. Då borde man slippa sy på alla smådetaljer i efterhand. Men det har jag inte testat än, så jag måste kolla att det funkar. :-)

Mönster:
Klänning: Eget, en utveckling av mitt tunikamönster.
Tights: Ottobre 4/2004. Jag valde dock en storlek för stora, så efter att ha provat dem sydde jag en kanal nedtill och drog i en resår så de blev lite pösiga nedtill istället. Det blev bra.

Material:
Tyget "vågade ränder" från Jnydesign. Tror att man fortfarande kan komma över en bit via hennes blogg.
En helt fantastisk röd Bomull/lycratrikå från Michas Stoffecke. Nästan unset för kraftig för klänning, men till tights tror jag inte man kan hitta något bättre.

Sämst just nu:
Jag börjar med det, för här finns en del att skriva...
När jag först hade sytt klar klänningen var jag inte helt nöjd. Jag hade gjort ett antal kardinalmissar (orkar ni läsa?!). Det med applikationen som inte blev snygg var den första. Den gjorde jag om. Men när jag skulle spraya spraylim glömde jag att vända på framstycket, så jag sprayade på framsidan. In i maskinen, tvätta, stryka, gör om! Den här gången blev det bättre. Ännu bättre hade det varit om jag hade låtit bli att justera vågtyget när jag hade lagt dit det en första gång. Trikå ska man ju liksom helst inte hålla på och dra i sådär; det är så lätte att applikationen blir bubblig. Sen , när jag hade sytt klart klänningen upptäckte jag att framstycket var kortare än bakstycket. Först fattade jag ingenting. Sen kom jag på det. Jag hade inte förtvättat tyget!! Jag som numer alltid gör det hade missat det och nu bara tvättat framstycket som hade krympt! Fatta hur trött jag blev på mig själv (dessutom var klockan alldeles för mycket så jag var trött redan innan). Men sen när vi provade klänningen funkade det och vi får se hur den blir efter tvätt. Kanske sprätta sidsömmarna och sy om dem i värsta fall.

Bäst just nu:
Att min tjej faktiskt blev riktigt fin i klänningen, trots allt. Maken gillade den också och godkände applikationen, så det kändes bra.
Att jag har kommit på hur jag ska göra en omvänd applikation. Jättebra när man har applikationen mönstrad men tröjtyget enfärgat.

29 kommentarer:

Anna-Snoddas sa...

Superfin! :)

Y sa...

Jättefint! Tyget passade väldigt bra till tights. Lovar att det funkar att först rita, sen sy och sist klippa. Finns tutorial på min blogg.

LinSar sa...

Otroligt fin.
Jag har inte testat den här typen av applikation än.Funderat på det så många gånger men inte vågat mej på det.Jag fegar ur.Men jag ska lus läsa din beskrivning så kanske jag vågar mej på

MemLin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MemLin sa...

Oj vad läckert det blev! Hur tufft som helst.

Äppel Päppel sa...

Vad snyggt! Och vilket jobb du lagt ner på applikationen! Impad!

IRMa sa...

Så snyggt det blev. Vilken snygg kombination.

Jubel sa...

Utrolig stilig, imponert over applikasjonen!!
Jeg har sendt deg en mail, har du fått den? :)

Doris_Assar sa...

Wow vilken välarbetad applikation!! Vad snyggt det blev ihop med tightsen, såå proffsigt!!! :-) Bra jobbat!

Heilt spesiell sa...

Puh...blir nesten stresset av alt jobbingen du har hatt med denne-men jeg må si det var verdt det da.Den applikasjonen var bare
F-A-N-T-A-S-T-I-S-K!!!
Nydelig sett!

Kaja sa...

Kanonfin! Kul med en baklängesapplikation!

Mimmi sa...

Vad dum jag var som inte köpte tyg jag också - G vill absolut ha något liknande set han också (förutom klänningen förståss) ;-)

Det börjar bli lite tjatigt att skriva "Fantastiskt!!!!" i din blogg, men det stämmer in på var och vartannat inlägg och detta var nog min absoluta favorit (hitills).

Underbar, fantastisk, dö-cool, rockar fett, kanon, wow!!!!

fante sa...

Snygg, och kul idé :-) Och så är det så skönt att läsa om andras missar och problem och se att resultatet ändå kan bli så där fint :-) Ger en hopp ;-)

Älsklingsfrö sa...

Supersnygg applikation till sist! Och väldigt cool. Börjar själv bli ganska så sugen på applikationer igen, så när allt "beställningsjobb" är avklarat skall jag ta mig tid för det.

od Andulky sa...

Wow, vad fin!!Vilka bra idéer du har!

Vindling sa...

Wow!

Maria sa...

Stämmer in i kören:riktigt riktigt snyggt!
/mariashemmapyssel.blogg.se

Botilda sa...

Du gör verkligen kläder man blir glad av! Härlig applikation!

Madebycarran sa...

Wow! Vilken fin filur du fått till...
//Made by carran

Heimlaga sa...

Oj oj vilket pillergöra! Men festligt resultat!

OttoPippi sa...

Vilket PILL!!! Att du bara orkar!!!

Så oerhörd snygg idé att att sy tajts av detta tyg! Blev skitbra!

Anonym sa...

Helt fantastiskt! Och vilket jobb du lade ner! Det ju jättesnyggt med tights i vågtyget.

Katarina sa...

Vilken cool effekt med den flerfärgade applikationen! Jättefint hela setet!

Skaparmani sa...

Vilket tålamod du har.

Tycker att det blev ett häftigt set, jag har också köpt en bit vågade ränder, det tyget är superhärligt....önskar att jag köpt mer....

Therese sa...

Helt galet snygg - och ännu mer impad blir jag av hur du orkade göra om när allt blev fel!

Gekko sa...

Härligt! Jag kanske också måste sy tight i tyget...

Applikationen blev ju jättehärlig, filuren passade hur bra som helst i vågat! Sen måste jag säga att jag är riktigt impad över att du inte bara gav upp!

Camilla Porsman sa...

Jag är bara SÅ imponerad av dig! Det här vet jag knappt om jag hade vågat prova (fast då har jag i och för sig inte sytt en enda applikation än) men det blev ju jättebra. Hur beter sig tyget på baksidan - hur pass nära sömmen har du klippt av det? Sitter det fast ordentligt som det ska eller "krullar" det sig? Det här vill jag prova!

Thea sa...

Tack för alla snälla kommentarer!
Kan meddela att allt ordnade sig efter tvätt! Nu kan man inte ens gissa sig till mitt lilla misstag! ;-)

E-korren:
Jag klipper nogån halvcm från kanten efteråt. Inte så noga, egenligen. Och det sitter fast!

Såg förresten din kommentar i ett tidigare inlägg om Leva 1/2009. Det hade jag ingen aning om! Finns det en chans att du orkar scanna och maila? thea.kokalal@gmail.com

Kram Thea

Unknown sa...

du är ju helt otrolig!!