måndag 7 maj 2012

Bodyklänning




I ett nummer av Ottobre för en tid sedan fanns ett mönster på en omlottbodyklänning.  Det tyckte jag var en rolig idé, så jag lät mig glatt inspireras till den här varianten av bodyklänning - alltså en body och klänning i ett. Visst är det himla praktiskt?  Jag ser framför mig att man kan ha den nu på sommaren utan något under och ändå hålla lilla blöjan på plats.  Synd bara att jag inte har någon egen tulta att klä i den. Tror kanske istället det är lillkusin som ska få den. Om hennes föräldrar gillar den, förstås.  För tänk om det bara är jag som tycker att det är fiffigt att ha känning och body i ett?! 

Jag är så väldigt förtjust i kombinationen av de blåa stjärnorna från Jofotex och orange.  Jag minns en orange utanpåskjorta jag hade en gång ihop med ett par blåa jeans, hur fina jag tyckte de färgerna var ihop.  Det är längesen nu, och ibland glömmer jag bort det, men blått och orange gör sig väldigt bra tillsammans.

Men att det skulle ta sån tid att få klänningen färdig då!  Jag som var så ivrig, som lade allt annat åt sidan när jag fick idén i vintras, då när stjärntyget damp ned i lådan.  Sen blev allt liggande halvfärdigt.  Eller snarare nästan färdigt.  Bodyn var klar, ärmarna ihopdragna med en 5 mm-resår och sicksacksöm och kjoldelens fram- och bakstycken rynkade med hjälp av framilonband (ett genomskinligt töjbart band som man använder till tex baddräkter).  Men sen hade det tagit stopp.  Jag tror det beror på att jag inte var helt säker på hur jag skulle få dit kjolen.  Eller om jag var osäker på om min idé ens skulle bli bra. Jag hade nån gång tänkt att jag skulle sy fast kjolen utanpå och täcka sömmen med ett band, men det är ju lite svårt när plagget är så kroppsnära som en body och materialet stretchigt.  Då måste ju bandet vara väldigt töjbart också.  Sen var jag inne på någon sorts passpoal i trikå, i matchande orange.  Det hade nog blivit fint också, men just nu är jag nöjd med att jag lade bodyn platt på skärmattan och kapade den mitt emellan ärmhålsdjupet och midjan.  Sen sydde jag i hop de två delarna igen med kjolen emellan .Gud, så enkelt!  Att jag inte gjort det tidigare!  Efter det var det bara ett par tryckknappar och lite orange rullfåll som fattaes innan klänningen blev klar.  Och måste säga att jag är väldigt nöjd!

Mönster:
Eget, strl 86

Material:
Blå stjärnjersey i bomull/lycra från Jofotex.
Orange, tunn interlock som kantband.
Farmilonband till kjoldelen.
5 mm resår till ärmarnas rynk.
Orangea tryckknappar, 9 mm, från The Snapstore.

Bäst just nu:
Igår och i fredags hade jag "stora färdigställarkvällen". En massa dåliga samveten blev avklarade.  Detta var ett av dem.  Så skönt det är när man fått sånt gjort.  Man borde ha en sån kväll en gång i månaden, eller åtminstone varannan.
Sen tycker jag det är häftigt med rullfållar i avvikande färg.  Det borde jag nog göra lite oftare, det blir så fint.

Sämst just nu:
Att bodyklänningen blev liggande så länge.  Dumt, när det var så snabbt fixat.

18 kommentarer:

Sandra sa...

Helt underbart söt!

MinaMirakel sa...

Den ser härlig ut!/Åsa

Hanne sa...

Jättefint och bra idé. Jag håller med att orange och blått blir väldigt fint. Gult och blått har jag dock av någon anledning svårt för - om det inte är en svensk flagga till midsommar, typ.

maria syr och så vidare sa...

Håller verkligen med om att det är fiffigt med body och klänning i ett. Det gör ju att magen inte behöver bli kall även om klänningen åker upp. Jätte söt! /Maria

MemLin sa...

Sååå söt, blir sugen på att testa själv!

Pernilla sa...

Men jag tror jag dör så söt!! nu vill jag ju ha en litet flicka också så man kan sy sådana =)
Verkligen snyggt med orange och blått det har jag aldrig tänkt på, gillar rullfållen!

Syserine sa...

Superfin! Gillar ärmsluten!

Sofia sa...

Liknande står på min att göra lista, hoppas jag hinner innan sommaren! Din blev verkligen fin och praktisk när det blir varmare!

Jenny B sa...

Så fin! Jag blir sugen på att testa att sy en bodyklänning också.

Unknown sa...

Denne var nydelig!! Du syr masse fint som er veldig inspirerende! Takk for at du deler info om hvordan du gjør :-)
Kan jeg spørre hvor du kjøper tynn interlock som du kanter med? Hvilken type interlock? Jeg har en coverpro men får ikke til å bruke kantbåndsapparatet. Kanskje jeg bruker feil stoff..?

Unknown sa...

Men hjälp så fin, du är så himla duktig!

lavendia sa...

Jättegullig. såg också mönstret i Ottobre. Det såg mycket klumpigare ut där. Du har fått den jättefin. Ja, det är synd när man inte har en liten tjej att sy till. Det går att variera sig mer.

Eli sa...

Åh, herlighet, så nydelig!! Det må jeg prøve selv også - TUSEN takk for at du delte hvordan du sydde sammen kjolen og bodyen.

Et helt perfekt plagg til ei lita jente på sommeren :-)

Anonym sa...

Tack för ers kommentarer! Jag blir så glad. :-)
Kari: jag köper från Hilco eler JnyDesign. De är tunna och bra.
Eli: mina bodiesar är rätt långa i livet, så tänk på att förlänga livet lite innan, eftersom det går åt en cm på varje del till sömsmån.
//Thea

Sarita sa...

Jättesöt!

Karin sa...

Men så bra! Har precis tänkt att det måste vara det optimala sommarplagget till min snart 5 månaders tjej. Jag har börjat klippa ut delar till en body, men har såklart också funderat på hur jag ska få dit kjolen...NU VET JAG! Tack!
// Karin

clovek sa...

knall skjønne :D

Fangoria sa...

Verkligen så himla fint med blått och orange, fräscht!! Och modellen blev extra söt med de ärmarna!! Hur snyggt som helst!