måndag 14 april 2008

Body och byxor till lilla S

Min mans bästa vän och hans fru har blivit föräldrar till en liten S. Å, det är så vansinnigt roligt!! Tyvärr bor de inte i Sverige för tillfället, så det dröjer väl ett litet tag tills vi får se underverket irl.

Så fort jag fick reda på den glada nyheten satte jag mig framför symaskinen (maskinerna... :-)). Jag hade visserligen rätt länge haft i tankarna vad det skulle bli, men nu skulle jag alltså sätta igång.

Tidigare i våras sydde jag ett liknande kit till Gekkos lille Mille. Det tyckte jag var så roligt att ge till en liten, dels för att det går att göra personligt och dels för att det är så användbart. Temat den här gången gick dock i en annan riktning... Min man och hans kompis hade nämligen som små grabbar en fiskeklubb. Ni vet, en sån där med storslagna planer, eget emblem, färdigtryckta diplom, självutnämnd ständig ordförande och en enorm dragsamling. Bara en sak uteblev. Fångsten. Med risk för liv och hälsa vågar jag nog påstå att BUF:s ("B" står för orten killarna växte upp på och "UF" för Unga Fiskare) medlemmar inte drog upp en endaste fisk under sina verksamma år. Men det hör inte hit! Temat var i alla fall givet: Klart lilla S skulle ha en fiskeinspirerad body! Maken hade väl helst sett ett enda stort BUF över hela bröstet, men jag som ändå lagt ned ett antal timmar på plagget kan ju tycka att det vore roligt att även lilla S:s mamma skulle kunna tänka sig att låta sin dotter bära bodyn.

Mönstet till bodyn är från Ottobre 6/2007. Tyget kommer från Jofotex och är detsamma som det som matchar ugglorna. Helt underbart mjuk interlock. Bodyn är ihopsydd med overlocken och sen har jag stickat ned sömsmånerna och fållat ärmarna med top cover sömmen på min nya Pfaff 4874. Det är jag verkligen grymt nöjd med!

Nästa glädjeämne var den näst intill helt perfekta bandkantningen. Det blev så himla bra! Hoppas att den inte var en sån varannan-gång-funkar-det grej, utan att jag fått till snitsen nu. Jag utgick ifrån de samlade tipsen från mitt tidigare nödropsinlägg "Varför????...". Störst effekt tror jag det hade att jag hade differentialmatningen på 1,75 hela tiden. Sen testsydde jag även med det randiga tyget emellan, vilket jag inte gjort tidigare. Inställningarna var alltså: Diffmatning: 1,75, Steg: 4, Trådspänning 4-4-6 och Pressarfotstryck 9 mm.
Applikationen har jag ritat själv och sen sytt på samma sätt som mina andra applikationer. Vill man läsa mer om det finns en noggrann beskrivning i "Applikationsguiden" .

Muddisarna är sydda i rosa velour som jag fick i mitt första hemlispaket. Och till det muddar i brunt för att matcha bodyn.

Material:
Randig interlock från Jofotex
Muddväv från Stoff & Stil (kantband) och Jofotex (muddbyxorna)
Rosa velour från mitt hemlispaket
Namnband från Mina Namnband
Tryckknappar från Prym, köpta på Syfestivalen

Bäst just nu:
Att få sy något åt efterlängtade lilla S!
Sen var det himla roligt att top cover sömmen funkade så bra.
På något vis eftersträvar jag att de saker jag syr ska se lika proffsiga ut som de man köper. Man ska inte se att det är hemmagjort. Inte på det viset i alla fall. Det går ju aldrig helt att göra samma lösningar som de industriellt tillverkade plaggen och lite egen touch vill man ju ha på plaggen, men själva den proffsiga känslan vill jag åt. Och det är ju inte alltid det lyckas. Men här tror jag banne mig jag är så nära jag kan komma!

Sämst just nu:
Att jag inte riktigt har koll på föräldrarnas smak. Tänk om de inte gillar brunt på sin lilla sötis!

25 kommentarer:

Mimmi sa...

Sött, sött, sött! Skall också sy till en liten tös som föddes i förra veckan, men kan inte bestämma mig hur det skall se ut. Applikation är ju väldigt fint - kanske spinner vidare på den idén.

Carolina sa...

Jättefint!
Känner igen känslan med att det ska kännas proffsigt ;)

www.syfroken.se sa...

Detta set måste de ju bara gilla. En jättefin present!

LinSar sa...

De kommer älska det här setet.Det va ju så gulligt

Gekko sa...

Härligt härligt härligt! Själva har vi fått inse att Mille med kanonfart växt ur sin body, byxorna kommer dock gå ett tag till. Grattis till att du är nöjd med top coversömmen förresten! Och att det gick bra med kantbanden! :-)

Resultatet ser riktigt proffsigt ut, precis som bodyn du sydde åt Mille!

Cecilia sa...

Åh vilket rart set :) Interlocken ser jättefin ut, funderar på om jag inte behöver lite till mitt skåp också.

OttoPippi sa...

asg!!!!! Varför inte BUF??? asg!!! Skämtåsido!! Görfint! Urproffsigt!! Så jätteskönt också när allt bara funkar!!!

fap sa...

Applikasjonen din var kjempe fin!
Det er alltid inspirerende å se på siden din :o)

e.ko sa...

otroligt gulligt!!, va kul å få ett sånt personligt kit!!

Maria sa...

Men så fint set! Och extra roligt när det finns en tanke bakom applikationen. Jag tycker det var kul med tryckknappen precis bakom fisken för den ser ut som "ringar på vattnet" som fisken hoppar upp ur. Trodde först att den var en del av applikationen.

Spirre sa...

Jättesöt!

Jag har en liten fråga... Jag syr en del barnkläder men bara till andra efterom jag inte har egna barn, och jag har också använt såna prym-tryckknappar till bodys.
Men jag tycker de är så tjocka, de blir liksom en cm ihoptryckta! Är det OK mot en liten baby? Eller finns det tunnare? Jag har liksom ingen koll på vad är OK för en baby..!

Jag gillar din blogg jättemycket för övrigt, den är en källa till inspiration!

Babything sa...

Jätte snyggt! Jag måste nästan visa det på min sida!

Babything sa...

Jätte snyggt! Jag måste nästan visa det på min sida!

Ceci sa...

Verkligen jättefint! Jag är helt övetygad om att både den lilla och föräldrarna kommer bli jättenöjda!

Thea sa...

Tack för alla era kommentarer!
Cecilia: Tror nog du behöver det... :-) Det är jättebra kvalitet. Tjockare än Hilcos men tunnare än kanintyget och E-slöjd.

Maria: Tänkte inte på det. Det hade ju varit en bra idé att göra en ring också! Tur då att knappen hamnade där den hamnade!

Spirre: I den bästa av världar hade man kanske önskat sig något tunnare, men jag tycker det funkar bra, bara man inte har så väldigt tjocka lager. Till denna bocyn blev det bra trots att jag hade kantband och lite tjockare trikå. Men eftersom jag sydde på det men lite högre diffmatning, så sträcktes bandet och tyget ut lite och blev inte så tjockt.

Babything: Det tar jag bara som en komplimang! :-)

. sa...

Hva slags tråd bruker du når du applikerer?? Applikasjonene dine ser veldig fine ut.
Hilsen fredrikkea.blogspot.com

Thea sa...

Hej och tack!
Jag använder vanlig sytråd. Tycker det bli jättebra så.

DORIS DAISY sa...

Men hello, gillar de inte detta så har de ju noll smak. Jättefint hörredu!

Snux sa...

For en søt liten fisk! Og er enig med de andre at det ser veldig profft ut.

florin sa...

Åh, så snyggt! Den där randiga interlocken är verkligen kanonfin. Å nu är jag grymt sugen på en spn maskin som du köpt. Vad kostar den i sverige och vad betalde du för din? Klarar du dig utan svensk manual? Det skull enog inte jag göra...

Thea sa...

Florin, jag är jättenöjd med min! Dessvärre finns den inte att köpa i Sverige, så det finns inget svneskt pris... :-( Och ingen svensk manual. Men man lär sig fackuttrycken väldigt snabbt och det är bra bilder i den, så jag tror nog du skulle klara dig med den. Ryktet säger även att Pfaff i Sverige har tagit fram den på Svenska (för den skulle visst komma till Sverige nån gång, var det sagt), så du kan ju höra med dem.

KlaramedK sa...

Kul att du fick till sömmen, jag skall testa nr 20 och frammåt i helgen, börjar nog imorgon, verkligen fint resultat du fått!! =)

FLORIN: vissa butiker (husqvarna eller pfaff) kan faktiskt ta hem maskinen men då kostar det ca 18-19000...och därför köper man på nätet från GB!
Som sagt det finns manualer med bilder och en bra interaktiv trädningsguide som nästan gör text överflödig!

Jes sa...

Vilket underbart set :) härliga färger ihop. Fisken blev ju kanonbra för att inte tala om topcoversömen så profsigt :) Jag blir grön av avundsjuka på den maskinen.

BUF's Ordf. sa...

Heeeej och TACK för den fina presenten! Kan bara säga att det var MYCKET uppskattat och vi använder den mest av alla Sofia's bodies och byxor. Hade inte fattat att den var sydd av dig!! Vete sjutton om det är en komplimang (men vi menar det som en sadan), men det var verkligen proffsigt gjort - vi trodde att allt var köpt!!

Thea sa...

Hej själv!
Å, jag skrattade gott när jag såg att det var en kommentar från BUF:s ordf!!

Roligt att Sofia gillar den - och uppernbarligen ni också, eftersom hon har använt den! :-) Jo, här sys det massor!

Kram!