torsdag 3 december 2009

Bäbisfiltar

En nära kompis till mig ska snart få sin lilla efterlängtade trea. Därför undrade hon om jag inte skulle kunna sy en filt till henne. Hon hade kikat på en filt med turkos velour och limefärgade flodisar men undrade om det gick att få en med röd velour istället. Javisst! Såklart.

Jag har länge tänkt att sy filtar och kanta dem istället för att vändsy (ni har säkert sett hur tex Gekko gör?). Så så fick det bli den här gången. Och jag är så himla nöjd med resultatet!! Det gav en så proffsig finish! Jag har annars lite svårt att få en snygg stickning runt när man har vändsytt filten. Min vanliga maskin syr helt enkelt inte tillräckligt snyggt (säger jag och skyller på maskinen...). När jag ändå var igång gjorde jag en variant med rutor av röd och limegrön velour också. Bara för att det var kul. (Den som läser sybloggar ser direkt att jag inspirerats av GobliGoblis snygga filtar!). Så nu kan min kära vän få välja!

Först sydde jag ihop lagren med overlocken och bandkantade sedan. Skarvarna fäste jag på samma sätt som när jag gör en raglan (alltså så här). Hur gör ni andra som syr såna här filtar?

Mönster:
Eget, 50*70 cm

Material:
Flodistyg och limegrön Velour från Jofotex.
Röd velour från Michas Stoffecke.
Röd och brun interlock som kantband.

Bäst just nu:
Jag satt och nästan hoppade på stolen när jag sydde klart dem! Jag var så himla nöjd med resultatet! Och så hade jag sån toktur att kantbandet räckte precis hela vägen runt. Det kan vara ett tips att tänka på : Välj det bredaste tyget (tex JnyDesigns interlock ligger på 1,75 cm - det är toppen!) så räcker det runt.

Sämst just nu:
Att jag inte kan sy massor av filtar! Jag skulle vilja det! Men då skulle de bara ligga på hög här hemma ju...

13 kommentarer:

Benglan sa...

Jag gör som Gekko. Klipper in ca 1 cm där man börjar, bandkantar runt och sicksackar början och döljer med min namnlapp. Perfekt tycker jag. Blir superschysst resultat. Bandkantaren är nog den bästa pryl jag köpt (nästefter maskinen förstås)

Fina filtar förresten :)

Benglan sa...

...forts...
overlockar inte ihop lagren innan jag bandkantar. Funkar fint ändå tycker jag!

Doris_Assar sa...

Oj oj oj vilka fina!! :-) Jag har ingen bandkantare så jag vändsyr tills vidare :-)

Villa Nystuga sa...

Jättefina filtar! Jag kombinerade just de limefärgade flodisarna med röd fleece i en mössa och tyckte det blev riktig härligt :)

Thea sa...

Benglan, smart! Jag gör ju också det där jacket, men jag har inte täckt skarven med namnlappen. Dags att beställa en annan variant, tror jag.

Och ja, bandkantaren är helt underbar!

GOBLIgobli sa...

Men rött och lime var ju bara to die for!! Gud så snyggt!

Benglan sa...

Har ett annat litet tips:
Jag klipper kantbandet som en spiral. Då blir det oändligt långt och man behöver aldrig bekymra sig över att det kanske inte räcker runt. Gör man på det sättet kan man alltså göra hur stora filtar som helst :)

Thea sa...

Heja Benglan!! Jag har funderat på om det skulle funka, men aldrig testat! Toppen att du har gjort det och att det funkar! Nackdelen måste vara att du inte kan göra det med skärkniv...

Beata sa...

Härliga filtar!

.designk.carbin sa...

Fin färgkombination, snyggt !

Anonym sa...

Filtarna är jättefina.

fante sa...

Jag gör också som Gekko. Och jag overlockar inte ihop lagren först. Det är jag alldeles för lat för ;-) Jag göra mina filtar lite större, så då måste jag skarva, och eftersom jag också använder kniv funkar inte spiral. Däremot har jag upptäckt att det går att köra en skarv genom bandkantaren, och resultatet är helt ok. Jag syr ihop banden med raksöm och klipper bort så mycket som jag vågar.

Snygga filtar, förresten :-) Och vem har inte inspirerats av Gobli? ;-)

Ellilo sa...

Jag skär mina kantband med kniv i spiral. Funkar hur bra som helst :)
Blir oändligt långa. Inga skarvar!