tisdag 4 december 2007

Fleecejacka

Den här jackan tänkte jag skulle matcha mössan och halsduken jag sydde till lilla D. Som överraskningspresent när han kommer hem med mamma och pappa. När den blev klar blev jag dock lite osäker. Den känns väldigt, väldigt stor. Och ändå sydde jag storlek 86. I och för sig var mönstret för en fodrad jacka, men fodret var bara tänkt att vara i tunn trikå, så det borde ju inte spela så stor roll. Istället för att fodra hela jackan valde jag att bara fodra huvan med samma tyck som applikationen på mössan.

Det här skulle gå på en förmiddagssovning, lätt, hade jag sett framför mig. Men då hade jag inte räknat med att coverpron inte gillade att bandkanta över tjocka skarvar. Och när tråden (eller nålen!) i coverpron går av när man kantat halvvägs med bandkantaren måste man ju börja om från början. Det vill säga sprätta upp allt... Fast jag kom på att om man är nog och ser till att få tag på en tråd på översidan och en på undersidan och drar i dem samtidigt så lyckas man få den där repande effekten (som alltid blir när man inte vill ha den efter att man avslutat en söm!). Så slipper man sprätta i alla fall. Sen ville jag ha skarven mellan huva och jacka snygg när jag inte hade ett foder att gömma den i. Alltså ville jag kanta skarven och sen sticka ned den mot bakstycket. Det gick till slut, efter att jag givit upp coverpron och sytt fast en remsa trikå med overlocken på sömmen, vänt över den mot bakstycket och petat in kanten under sömmen och sen sytt ned sömmen mot bakstycket fån avigan. Om ni förstår. Lite rörigt, det här! Just den detaljen tog evigheter att komma på hur jag skulle göra snyggt. Till slut blev det bra och nästa gång vet jag hur jag ska göra. Fast när jag sneglade på ett Me&I-plagg såg jag att man bara struntat i att dölja den sömmen, så jag kanske hade lagt ned onödigt jobb. Men jag gillar när det ser välsytt ut!

Mönstret till jackan är från Ottobre 6/2007, lite anpassat. Till exempel valde jag tryckknappar istället för vanliga knappar och nöjde mig med att fodra huvan.

Maskinval:
Overlock till att sy ihop samt att sy f ast kantbandet mellan huva och jacka.
Coverpron med bandkantare till kantbanden. Trådspänning 2-3; diffmatning 1,5; steglängd 4.
Vanliga maskinen till att sticka ned overlocksömmarna

Bäst just nu:
Att jag fick till skarven mellan huva och jacka så bra. Men det måste finnas smidigare sätt.

Sämst just nu:
Att jackans passform verkar sådär...väldigt stor med kanske lite liten huva. Men den måste förstås provas, för ibland kan man ju lura sig själv.
Att kantbanden i kombination med tryckknappar gjorde att det drog sig en aning.

6 kommentarer:

Gekko sa...

Snyggt! Den ser ju verkligen jätteskön ut! Och din skarv till huvan ser riktig proffsig ut! Jag gillar att det är olika färger på kantbanden fram och i ärmsluten också.

Jes sa...

Supersnygg flecce jacka, kan bara instämma med Gekko, snyggt med olika färg på kantbanden och det blev ju jätte bra som du dolde skarven vid huvan ser värkligen vällsytt ut. Lill Killen kommer bli så snygg när han kommer hit i sinna nya kläder. Blir så avis när jag ser dinna fina kantbands sömmar, vill oxå ha en sån pressarfot men det får vänta till i januari.

florin design sa...

Kan bara hålla med! Den är toppen snygg! Hoppas att passformen är bättre än du anar...

Anonym sa...

Hej!

Jag såg att du lämnat avtryck i min blogg, roligt!
Du undrade ifall det går att beställa mönster från Trollunge.
Tyvärr så kunde man inte göra det när jag tidigare frågat. Klänningarna är avritade från tidigare färdigklippt tyg till just den modellen från Trollunge.
Man kan därför bara beställa ett färdigt kit att sy. Gillar man det går det ju bra att rita av och ha kvar.

Jag gillar din blogg också, brukar kika in och kolla ibland.
Dessvärre är jag lite dålig på att lämna kommentarer...

Gekko sa...

En liten fråga bara, minns du vilka inställningar du hade till bandkantningen?

Thea sa...

Jes: Ja, nu är budgeten för syprylar överskriden för i år!

Flower's: Tack för den infon. Är Trollunges grejer dyra? Annars kan man ju köpa där istället för att köpa mönster. Undrar om det är många som köpter färdigklippt från dem...

Gekko:
Trådspänning 2-3; diffmatnin 1,5, steglängd 4. Glömde visst bort att skriva det. Ska åtgärdas!