tisdag 11 december 2007

Fårtröja - en del av min hemlisNu är hemlisen avslöjad! Den här fårtröjan ingick som en del i det hemliga paket jag skickade till Happy Hippo och som hon fick idag. Eftersom hon och hennes son samlar på gosedjursfår tyckte jag det passade bra. Inspirationen hämtade jag från en tavla som jag gjorde för flera år sen och som hänger i vår hall tillsammans med några djurkompisar.

Extra kul var det att sy ett fårmotiv, eftersom (även) jag är väldigt förtjust i får. När jag var liten, och även fortfarande, hade vi nämligen alltid får på landet som vi barn ibland var med och med färja flyttade runt mellan öarna i skärgården. De var egentligen inte speciellt tama men lärde känna oss och blev lite sociala ändå.

Tröjan är sydd efter ett multisnittmönster i ett mjukt, randigt tyg från Jofotex. I färger som mottagaren förhoppningsvis gillar. Brun mudd till ringning och bruna fållar sydd med bakvänd trippelsöm på coverpron. Tyvärr visade det sig att halsringningen blivit för liten. Ajaj. Måste åtgärdas - lovar fixa det, Clara!

Mönstret till fåret är alltså eget. Kroppen är sydd i naturvit teddy, köpt för länge sen när jag sydde mina "Jejjor". Huvudet, svansen och benen är i interlocktrikå. Alla detaljerna är först faststrukna med vliesofix och sen fastsydda med satängsöm. Ögon, nos och mun syddes med en bred resp väldigt smal satängsöm och svart tråd. Medan jag sydde applikationen hade jag svart totally stable papper bakom, som man stryker på och sen drar bort. Utan det hade det varit omöjligt att sy fint.

Resten av mitt hemliga paket kan ni läsa om på Claras blogg, Happy Hippo.

Maskinval:
Overlock att sy ihop
Coverpro till fållar (tyvärr glömde jag att skriva upp hur jag ställde in maskinen!)
Symaskin till satängsömmar; steglängd 0,5 och bredd 4, 6 resp 1.

Bäst just nu:
Att fåret blev så lyckat! Min äldsta dotter ville väldigt, väldigt gärna ha en likadan när hon fick syn på den.

Sämst just nu:
Att halsringningen på tröjan blev för snäv. Jag har dock lovat att rätta till felet. Jag har ju sytt likadana till min yngsta och de passade. Antingen har min dotter litet huvud eller också har jag naggat för lite av sömsmånen denna gång.
Hoppas annars du blev nöjd, Clara! Det är ju faktiskt väldigt läskigt med hemlisar eftersom man vet att om det man syr nån gång blir granskat i sömmarna så är det nu! :-)

12 kommentarer:

Cecilia sa...

Superkul paket, verkligen :-) Synd med muddkanten men det fixar ju du. Det är så svårt att veta vad som passar, även på ens egna barn ibland.

Gekko sa...

Jättefin tröja verkligen, fåret var ju hur coolt som helst! Även tavlorna gillade jag! Här visar du ju fram dina andra talanger!:-)
Hur ser egentligen satängsömmen ut? Jag vet inte vad motsvarigheten skulle heta på min maskin. Tråkigt med halsöppningen men det är ju som Cecilia säger, det är jättesvårt att veta. Barn har ju så olika huvudfasong också även om de skulle ha samma mått.

Thea sa...

Ja, det var lite synd. Onödigt, jag kunde ju ha provat hemma först! Men den kommer tillbaks med posten; jag har lovat att sy om! Sen kan vi låtsas som om ingenting har hänt! :-)

Gekko: Satnängsömmens symbol är åtta parallella vågräta streck. Ska se om jag kan få med en bild i nästa inlägg...

Ellilo sa...

Så fin tröja. Jag gillar verkligen fåret! Nu fick jag lite inspiration till framtida applikationer... :)

Anonym sa...

Tröjans lyckliga ägare garanterar att den är SUPERFIN!!! Jag har ju ingen overlock, men sparar o ska handla efterjul, så det är kul att se vilka fina saker man kan göra med en sån maskin.
Han kommer nog ha den på sig hela tiden när halsringningen är åtgärdad.

underbarn sa...

Vilken härlig tröja! Så mysig med fåret!

Thea sa...

Jag blir så glad att du är glad, Clara! (=Happy Hippo!) Först var jag så ledsen att tröjan inte passade, men sen insåg jag att eftersom du orkade bemöda dig med att skicka tillbaks den så jag får göra om, måste du ju i alla fall tycka att den är OK! Tack för det! Nu kommer jag vara glad hela dan!

rino sa...

det är så kul med egna applikationer:-)
Synd att behöva göra om när du lagt ner så mkt jobb... Men sen kommer han att älska den!

Ceci sa...

Fåret är verkligen jättefint som alla redan kommenterat =) Jag har inte vågat mig på det här med applikationer ännu, jag vet inte vilken söm jag skulle använda. Jag har en Brother Compal Opus II, den har väldigt många sömmar men jag har inte testat så många.

Jag gick och kollade och jag har ingen som heter satängsöm eller liknande. Har någon en aning om vilken söm jag kan använda (sicksack kan väl inte bli lika bra??)

Thea sa...

Tack för alla snälla kommentarer!

Ceci, det närmaste du kan komma (borde nästan vara samma sak) är en tät sicksack.

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Åhhh så härlig tröja!/Karolina

SNUX sa...

Denne var utrolig fin!!! Kjempekult stoff og sauen (fåret) var supersøtt. Jeg fikk lyst på sånn genser til meg selv. :)