torsdag 27 december 2007

Nytt tyg - ny tunika!

Den här tunikamodellen gillar jag verkligen! Så mycket att jag gett mig till att göra mönstret i tre storlekar nu; 80, 86 och 110. Och det kommer bli åtminstone en till. Tidigare har jag sytt domartunikan, en prickig tunika och kanintunikan i samma modell. Tyvärr var det extremt svårt att få en bra bild. Gissar att det är mönstret på tyget som snurrar till det för kameran.

Den bruna, småblommiga trikån kommer från Jofotex. Jag vet inte om den finns kvar, för den här har legat på hyllan här hemma och väntat på sin tur sen i höstas. Vad jag däremot vet är att Jofotex har 20% rabatt på hela sitt trikåsortiment (inkl velour) januari ut. Och där fanns en massa finfina tyger! Dessutom är de otroligt hjälpsamma och trevliga. Så den som har möjlighet rekommenderas verkligen ett besök. Tyvärr hann jag inte titta runt så länge; familjen satt i bilen och väntade. Jag "skulle bara snabbt in och köpa en meter velour" på väg till mina föräldrar och fira jul. Eh, det tog lite längre tid än tänkt, kan jag säga... Skulle tro att jag sammanlagt för mina "jag-ska-bara-lite-snabbt-besök" i olika tygaffärer är skyldig maken en vecka eller så på båtmässan!

Som sagt, det här tyget köpte jag inte nu. Jag tvingade mig själv att sy klart något i tyg jag redan hade innan jag satte saxen i något av mina nya tyger. Stor UFO-risk annars! Jag har ju sytt några såna här nu, men tyckte noga att jag borde kunna effektivisera lite. Efter Gekkos fina lista på arbetsordning såg jag över min egen för att slippa hålla på att trä om coverpron. Till slut blev det så här:

1. Fålla ärmar och fram- resp bakstycke
2. Stryka på formband på bakstyckets axlar. Sy axelsömmar och sticka ned dem mot bakstycket
3. Sy på kantbandet med bandkantaren till coverpron
4. Sy små hjälpsömmar med vanliga symaskinen där kantbanden slutar och ska fästa mot framstycket. Sy sen ihop omlottdelar och framstycke.
5. Sy fast ärmarna och sticka ned sömmarna mot bakstycket
6. Sy ärm-sidsömmar i ett
7. Sy ned ändarna på sömmarna med vanliga maskinen för att hindra att de står ut och är obekväma eller fula
8. Sy fast namnbandet.

Maskinval:
Overlock till att sy ihop. Trådsp 4-3-4-3, diffmatning mellan N och 1,5.
Coverpro till stickningar, fållar och kantband. Trådsp 3-3-2, diffmatning 1,25 till fållar och 1 till kantband (för att få stretchigare söm) samt steglängd mellan 3 och 4.
Vanlig symaskin till att sy ned sömmar, sy hjälpsöm och att fästa namnbandet.

Bäst just nu:
Att jag tycker den här modellen på tunika passar så otroligt bra ihop med fina trikåtyger. Just lite mönstrade trikåer gör sig bra på detta vis, tycker jag. Lite mer användbart än en klänning.
Jofotex tygrea...synd att man bort lite långt ifrån...

Sämst just nu:
Att jag fortfarande tycker det är lite meckigt att få till sömmen mellan omlottdelarna och framstycket. Det är lätt att det blir snett när man syr över kantbandet, trots att jag hjälpsytt fast dem med symaskinen innan.

Tips!
Jag har nu lagt sidoelement (rubrik i högerkolumnen) där jag skriver vilka inställningar på mina symaskiner som passar bäst för olika tyger. Den kommer jag att uppdatera hela tiden tills jag funnit de optimala inställningarna. Det är främst för mig själv, men den som är intresserad är självklart välkommen att ta del av mitt experimenterande!

16 kommentarer:

Gekko sa...

Denna gillar jag också ju! Hoppas att du aldrig slutar spotta ut underbara alster som inspirerar mig!
Tyget är ju för härligt, och det passar ju verkligen till tunikan! Kul förresten att min arbetsföljd kunde inspirera dig! Oj, nu blev det många utropestecken men det var verkligen förtjänat också! Go Kokalal!

Thea sa...

Tack Gekko! Du i din tur tokinspirerar ju mig! Sitter tex och funderar på om jag också ska sy en tröja i brun interlock... eller våga mig på en jumpsuit...

A sa...

Men hur tusan övertalar man sin man om att åka till Söderköping när Smultronstället har stängt? Gah... Åka själv kanske. Inte för att jag behöver mer tyg men... jag vill!

(Och som vanligt toksnyggt alster du visar upp. Men det behöver ju knappt sägas!)

Thea sa...

Ja du Nikka, det är kreativitet på hög nivå. Tror bara att det är tunga mutor som funkar! :-) Annars kanske et är skönas att åka själv så kan man hålla på precis hur länge som helst...

Och mer tyg behöver man väl alltid!

Carolina sa...

Jättefin tunika!

Och jättebra med inställningar på dina maskiner. Jag har ju fortfarande jätteproblem med min CP och framförallt när jag kör med kantbandsmojängen ;(

Och återigen, tack för all inspiration jag får härifrån :)

Anonym sa...

Superfin! Det där tyget hittade jag förra året hos mg-tyger på symässan, så jag undrar om det inte kan finnas på andra ställen också? Blev helinspirerad och muttrar över att mig tyg är slut...

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Jag gillar dina tunikor! Har fastnat för det där med omlott själv också. Gjorde ju så på dopklänningen..
Har du medvetet omlottat olika mycket på de olika tunikorna?

Snyggt tyg var det förresten också!

Anonym sa...

Mycket fina tunikor du syr!
lir sugen på att börja sy barnkläder själv igen.

Thea sa...

Carolina: Har du kollat att du inte har för slapp muddväv? Det har jättestor betydelse hurdan muddväv man använder.

Josefinaste: HAr sett att MG Tyger och Jofotex har samma sortiment ibland. Kan vara bra att veta om favvotyget tar slut. Tyvärr köper man ju för lite av det man ville ha och tvärtom. Upptäcker man senare...

Yrväder/sockertopp: Nej, det var inte direkt medvetet. Det beror på hur man placerar omlottdelanrna och eftersom mönstret är egenritat hade jag inga riktmärken från början. Det har jag nu!

Gekko sa...

Det glömde jag ju säga här tidigare, jättebra med en sammanfattning av CoverProinställningar i sidobaren! Där kommer jag nog tjuvkika och jämföra med mina erfarenheter! Vem vet, jag kanske härmar dig i min blogg sen!?

Carolina sa...

Thea
Jag har bara provat Hilco, S&S och E-slöjd. Av dessa var E-slöjd bäst och Hilcos absolut sämst, S&S rätt kasst det också. Jag fortsätter att kämpa :)

Thea sa...

Carolina: Då verkar det ju som att den stummaste verkar funka bäst. Lite min erfarenhet också. Testa att inte spänna mudden så mycket, dvs inte linda den runt alla flärparna i trådspännaren. Det funkade för mig.

Gekko: Gör det! Så kan jag kika på dina erfarenheter också.

SNUX sa...

Å, så bra med innstillinger på overlock på siden din! jeg har jo nesten samme maskin som deg, så det kan komme veldig godt med. Takk:)

SNUX sa...

Syr du forresten alltid overlock med 4 tråder?

Thea sa...

Ja, jag syr nästan alltid med 4 trådar. Förut höll jag på och skruvade loss en nål, men det blev så meckigt. När jag satt tillbaks den blev det så ofta hoppstygn efter.

Jes sa...

Klänningen är superfin, blir så impad av er som gör egna mönster. Har inte riktigt kommit dit ännu, men snart så.