onsdag 30 december 2009

Att använda bandkantare till Janome Coverpro

Bild 1: Janome Coverpro med bandkantare monterad på.

Bild 2: Plagg kantat med bandkantare. Notera sömmen på ovan- resp undersidan av kantbandet. På ovansidan är båda nålarna på kantbandet medan det på undersidan bara är den inre nålen som är på. Den yttre är precis utanför så att undertråden täcker skarven.

Fått en bandkantare i julklapp? :-) Eller bara nyfiken på hur andra gör? Jag tänkte visa och tipsa lite om hur jag gör. Och på samma gång samla ihop mina tips så att jag själv kan gå tillbaka och kika när jag behöver.

Jag har haft min Janome Coverpro i drygt två år. Bandkantaren köpte jag till efter ett par månader och det är verkligen otroligt vilken skillnad det gör för finishen på ett plagg. Den kan vara lite svår att få tag på, men man kan ofta beställa hem dem från den lokala symaskinsaffären, eller beställa från tex Sewing Machines Direct (England).

Bandkantare är en apparat som skruvas på täcksömsmaskinen (eller kombinerade overlocker som har täcksöm - läs mer om olika maskiner här) och viker en remsa i trikåtyg, spänner den rätt och leder den i rätt läge för att kunna sys fast på ett plagg. Den finns i olika bredder; till Coverpron finns 8, 10 eller 12 mm (eller om det var 8, 12 ocg 14?). Jag har 12. Sedan finns även olika modeller, de som viker bandet fyrdubbelt och de som viker bandet tredubbelt. Tyvärr finns bara de som viker fyrdubbelt till Coverpron men man kan, om man vill, göra som Gekko och köpa en bandkantare avsedd för industrimaskiner och justera lite, så kan den användas till en coverpro också. (Läs mer här).

Det fiffiga med bandkantaren är att du inte behöver tänka på hur lång muddremsan ska vara. Hur mycket remsan drar ihop sig justeras istället med diffmatningen, eller rättare sagt differentialmatningen. Här är det istället bredden som är viktig: Man klipper till en remsa, exakt 42 mm bred. Jag brukar ta hela tygbredden, så har jag så det räcker. Skärmatta och skärlinjal och tillhörande kniv är kanon att ha om man ska sy mycket med kantband. Då blir remsorna jättejämna och fina, vilket är a och o vid bandkantning.
Bild 3: Skärmatta, skärlinjal och skärkniv är guld värda om man syr mycket med bandkantaren.

En annan ganska viktig detalj är hur du ställer in var nålarna ska träffa kantbandet på ovan respektive undersidan. På ovansidan är det ju självklart att man vill ha båda nålarna på tyget (kantbandet). Men på undersidan ska ena nålen vara på kantbandet och den andra precis utanför. (Se bild nr 2 ovan). Hur nålarna ska träffa justerar man med de två skruvarna högst upp på bandkantaren (se bild nedan). Gör man det en gång så behöver man inte göra det varje gång man ska sy.

Komplettering: De två vita skruvarna i nederkant reglerar hur långt in på tyget kantbandet hamnar. Den justeringen behöver man inte heller justera speciellt ofta. Tror ärligt talat inte jag gjort det någon gång!

Bild 4: Bilden visar skruvarna där man justerar hur översidan av kantbandet justeras i förhållande till undersidan.

Innan jag trär in kantbandet i bandkantaren klipper jag det spetsig längst fram. Då går det lättare. Sen tar jag pincetten till hjälp för att dra fram den genom kantaren.

Jag nämnde diffmatningen förut. Den är det viktigaste av allt! Med hjälp av den bestämmer du hur mycket du vill att tyget ska rynkas. Tar du en högg diffmatning (1,5 till 2) kommer tyget att rynkas (och det vill man ju inte när man syr tex halslinningar, men däremot om du vill rynka en ärm tex). Vid kantning av halslinningar på tröjor sydda i stretchiga tyger (typ tunn bomull/lycra) med stretchig muddväv (typ stoff och stils mudd) kan man behöva gå så långt ned som till 0,5. Kantar man med mindre stretchiga tyger kanske eller om man syr kantband på en tröja i interlock (typ molntyg) är det inte lika känsligt, så kanske 0,75. Eller upp mot 1. Men det måste man nästan prova sig lite fram till. Jag brukar alltid ha steglängden på max (=4) när jag bandkantar. Annars brukar jag ha den på 3-3,5.

I början när jag sydde fipplade jag mycket med trådspänning och pressarfotstryck. Nu använder jag i princip alltid samma; trådspänning 3-3-3-2 och pressarfotstryck 1. Om jag ska passera skarvar drar jag lite i tyget bakm pressarfoten och hjälper tyget på traven. Och när jag bandkantar sitter jag nästan alltid med en pincett intill kantbandskanten (på höger sida om pressarfoten, strax framför den) . Skulle det se ut som att kantbandet glider iväga så att stygnen hamnar utanför petar jag det inåt med pincetten.

Bild 5: Håller man pincetten mot kantbandets ytterkant när man syr är det lätt att se till att nålarna inte hamnar utanför kantbandet.

Hoppstygn då? Jo, det är klart att det blir hoppstygn ibland. Men faktiskt inte så ofta längre. Bästa sättet att undvika det är att byta nålar. Jag använder oftast Schmetz EL-nålar när jag bandkantar. Använder jag fina, tunna tyger tar jag EL 80 och kantar jag med grövre tyg använder jag oftast 90-varianten. (Finns att köpa hos Bibbi, se vänsterkolumnen på bloggen). Ibland har jag faktiskt vanliga 75-nålar också, men bara Schmetz. De är de enda som ihop med mitt exemplar av Coverpro inte har gjort hål i interlocktyger. Det kan också funka att höja pressarfotstrycket (skruva nedåt på den vita skruven på Coverprons ovansida) när man kör över skarvar, men jag tycker inte det har så stor betydelse längre. Skulle det bli hoppstygn ändå är det snyggaste att justera dem för han, med nål och tråd. Att fiska upp det överhoppade stygnet från avigsidan och fästa det.

Liten lathund över diffmatning:
Interlocktrikå kantad med interlock eller ej så strechig muddväv:
Ex: Molntyg kantad med molntyg
Diff strax under 1

Interlocktrikå kantad med strechig muddväv:
Ex: Molntyg kantad med stoffochstilmudd
Diff ca 0,75

Tunn trikå kantad med ej så stretchig muddväv:
Ex: Husvagnstyg eller nattågstyg (i bomull/lycra) kantad med tunn interlock (som tex på en omlottbody)
Diff ca 0,75

Tunn trikå kantad med stretchig muddväv:
Ex: Halslinning på tröja i husvagnstyg eller nattågstyg (i bomull/lycra) kantad med muddväv typ Stoff och stil.
Diff ca 0,5

Övrigt:
När jag kantar tex en tröja syr jag först ena axelsömmen, sedan bandkantar jag och sedan syr jag andra axelsömmen. Eller också syr jag båda axelsömmarna, klipper ett jack någonstans där det inte syns så mycket, bandkantar runt, syr ihop ändarna och syr ned dem mot bakstycket (se bilder på det här). När jag kantar bodies och annat sparar jag ena sidsömmen till sist och syr ihop kantbandet i den sömmen.

Vill man läsa andra tips kan man läsa här.
Sen vill jag rikta stort tack till Mimmi och Gecko och alla andra som kommit med tips om bandkantning!

38 kommentarer:

GOBLIgobli sa...

Tusen tack för det här inlägget! Jag måste verkligen ta tag i min bandkantare och lära mig använda den. En fråga, var monterar du hela grejen i det där avlånga spåret med skruvarna? Alltså, den går ju att skjuta i sidled rätt friskt så har du ett "standardläge" där du alltid sätter den? Hur ska jag tänka där?

Thea sa...

Bra fråga! Ska komplettera med det! Det justerar jag också bara första gången jag ställer in den.

Räven o Räkan sa...

Tack för dina bra beskrivningar! Har varken coverpro eller bandkantare, men man vet aldrig - huxflux kanske jag sitter där med båda :-)

Gunnhild sa...

dette var AKKURAT det jeg trengte nå!!
for her står en heeelt ny CP klar til bruk, men så gruergleder jeg meg sånn for å begynne!! ..
dette innlegget skal leses maaange ganger!!
tusen takk!

Bravo sa...

Utrolig nyttig lesing, Thea, tusen takk!

WilleBus sa...

Men vilken bra beskrivning...skulle så gärna ha en CP... / Jennie

Nette/Rostis sa...

superbra inlägg, skall bokmärka det då jag skall beställa min cp övermorgon :)

Katrin sa...

Tacktack... Sparar din beskrivning tills jag har satt ner foten och inhandlat en CP...

Anna sa...

Vilken bra beskrivning!
Men hur gör du i slutet...när du så att säga kommit runt halsringningen eller vad man nu bandkantar

Thea sa...

Anna:
Jag syr ena axelsömmen först, sedan kantar jag och sen syr jag andra axelsömmen.

Karin sa...

En tackar och bockar... Jag inser att jag borde finjustera sömmen som syns på baksidan, så det blir lika snyggt som du visar. Tack igen!

Carolina sa...

Otroligt uttömmande beskrivning Tack! Ska genast ta till mig dina inställningar och pincettricket ;)

Gott slut!

Marie Frost sa...

Superbra inlägg! Jag har haft lite duster men min bandkantare det senaste så jag ska testa dina inställningar och se om det blir bättre. Tack!

Åsa Tidqvist sa...

Här kommer detta, som en skänk från ovan, PRECIS när jag just svurit och svettats över #%&# coverpro, med hoppstygn osv... TUSEN tack!! Detta ska jag printa ut =)

jenny sa...

Så otroligt bra inlägg. Superbra tips och sammanfattat.

Aleni sa...

Tack snälla. Jag har inte köpt mig någon bandkantare än men blir så sugen på att prova om dina inställningar passar bättre än mina. Jag har ganska många duster med min CP och där kanske vi har lösningen. Tack du gör fantastiska tutorials.

KRUMELEJ sa...

Vilket toppeninlägg. Du är verkligen en pärla som delar med dig av dina erfarenheter. Är det ok om jag länkar till detta inlägg från min blogg?
Ha ett riktigt Gott Nytt År!

Thea sa...

Gör gärna det, Krumelej! Och gott nytt år tillbaks!

Knitting Emma sa...

Thea, hur blir den axelsömmen där du overlockar ihop kantbanden? När jag gjort så har det varit jättesvårt att få overlocksömmen snygg över de dubbla kantbanden. Funderar på att försöka hitta en bandkantare till min apparat som ger en rå kant på avigsidan, bara för att få bandningen lite tunnare (har bandkantare till min pfaff 4874, som ger en 10 mm bred bandkant).

Gott nytt år på dig!

/Emma

Pedora sa...

Så utrolig bra innlegg!! Jeg har strevd med coverproen og kantbånderen min, men nå ser jeg at det er mulig å få det til. Reiser hjem fra fjellet om få dager så da er dette det første jeg skal prøve. Tusen takk!!!

Pyssellycka sa...

Ojoj, nu blir man ju inte direkt mindre sugen på en coverpro... Vilken grundlig beskrivning, spar den inför framtiden!

Anonym sa...

Man skulle kunna tro att det här inlägget var en specialbeställning av mig. Jag hoppas att min maskin och bandkantare kommer i nästa vecka och då är det perfekt med bilder och instruktioner. Tack snälla Thea!

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Hej du :) Och gott nytt år!
Jag har precis satt på halskantband på en kuvertöppningsbody och det går väl ganska bra meeeeen jag är uppe i 9 på trådspänningen på nåltrådarna för att få det i närheten av bra! Det är ju helt sjukt. Även på overlocken brukar jag behöva gå upp till 7-8 så jag funderar på om det är nåt standardfel jag gör :/
Sen funderade jag över en sak till....du justerar bara de vita skruvarna en gång säger du....Hur gör du när du trär in muddremsan? Jag tycker det är jättesvårt när apparaten sitter på plats på symaskinen och plockar gärna loss den övre delen då. Förresten, ännu en sak. Min muddremsa fastnar lätt i den där sick-sack-saken.....gör alla det? Eller är det nåt knas här bara?
Och tack för Gekko-länken - jag tror jag skall skaffa en 3-vik-kantare. Bara för att jag vill ha liksom.....

Anonym sa...

Hej ***! Längesen jag såg dig här! Kul!

Jag labbade mycket med trådspänningen förut också, men nu har jag den alltid på samma och justerar istället diffmatningen. Förut var jag jätteosams med CP:n, men nu händer det rätt sällan. så testa med diffen istället. Kanske kan man göra på fler sätt? För övrigt ändrar jag sällan trådspänningen på overlocken heller. Och gör jag det så är det bara något steg. Men det är ju inte säkert att jag gör rätt! :-)

Jag justerar aldrig skruvarna. Istället är jag jättenoga med att klippa remsan jämn. Och jag klipper den spetsig längst fram och sticker in den. Sen tar jag pincetten till hjälp för att dra fram den genom kantaren.

Bra frågor, jag lägger till dem i inlägget!

//Thea

Vecka - Vecka sa...

Tusen tack! Jag länkar till detta inlägg nu direkt så behöver jag inte sitta och skrapa mig i huvudet då jag får problem..

fante sa...

Fantastiskt :-) Tack!

Fia sa...

Nu ska jag verkligen ta tag i min bandkantare...köpte en för länge sedan och vi kom verkligen inte överens och när jag hållt på och sprättat en body 3 ggr på raken så var jag urtrött på bandkantaren och slängde ned den i en ask...

Men nu ska jag testa igen. Det är så tradigt att sy många bandkantingar på annat sätt:
Jag syr fast mina med overlocken, viker över och kör med CP:n, sedan klipper jag bort ev. överflöd på baksidan med saxen. Skulle nog helst vilja ha en som viker tre lager. 4 är lite väl tjockt tycker jag nu.

Men som sagt, den åker nog fram igen.

P.S. Jag blev så inspirerad av din röda knytklänning med uggletröja till att jag gjorde likadant...hoppas att du inte misstycker...?

Anonym sa...

Det går jättebra att göra som du beskriver också. Det gjorde jag förut och det blir riktigt snyggt.

Kul att du sydde likadant! Roligt att kunna inspirera!

//Thea

H sa...

Hej!
Jag har provat alla tips med min bandkantare - men den syr bara pytte pyttestygn och det blir inte vackert. Om jag kommer utanför bandet med ena nålen syr den plötsligt suveränt snyggt med långa fina stygn. Likaså om jag plockar bort bandkantaren helt och bara syr genom lika många tjocka lager. Har det gått troll i min bandkantare? Hjälp!

Anonym sa...

Hmm. Kan det vara så att muddremsan är preciiis på gränsen till hur brde den kan vara? Testa att klipp till den 1-2 mm smalare. Eller testa en annan mudd. Det uppstår ju friktion när mudden dras igenom bandkantaren och då stoppas matningen. Du an också testa att inte låta mudden löpa sicksack genom hela den sista hållaren, om du förstår hur jag menar?

Lycka till!
//Thea

H sa...

Åh, tack o tack! Jo, jag övergav stretchmudden och använde vanlig singeltrikå. Den skar jag i 40 mm breda remsor istället för 42. Och så går den bara genom hälften av böjarna. Det blir jättefint! Kanten blir inte riktigt lika elastisk som med ribbad mudd, men tunnare och smidigare och min lilla flicka vill ju i alla fall ha knäppning i halsen eftersom hon hatar trånga halsöppningar. Jag ska fortsätta experimentera nu när jag vet att det kan bli bra. Tack för tipsen och tack för din oerhört inspirerande blogg! På återseende.

barnpalatset sa...

Tusen tack för din beskrivning nu fungerar min CoverPro mycket bättre... Jag hade nog slängt ut CP:n om det inte vore för dig =) TACK TACK!!!

Cilla sa...

Vilken fantastisk beskrivning. Jag måste säga att det är väldigt generöst av dig att lägga ner så mycket tid på att förklara.
Jag har ikväll invigt min CoverPro med bandkantare och har en fråga som jag hoppas att du kan svara på.
När jag syr blir stygnen på baksidan väldigt "slappa" och på vissa ställen blir det hoppstygn och trådtrassel. Fastän jag har ställt in stygnlängden på 4 som du skriver, så blir stygnen mycket "kortare" än vad jag ser att dina blir. Vad gör jag för fel? Det är så frustrerande :)
Jag skulle bli så otroligt tacksam om du vill svara.

Maria sa...

Hej!
Måste börja att säga att jag gillar din blogg JÄTTEMYCKET.

Jag har inga hoppstygn men däremot lite för tajta halsrigningar. Har skippat sömnsmånen men ändå blir det lite rynkigt när jag bandkantar med cover pron. Börjar snart ge upp, hade rätt inställnig ett tag men sedan var barnen där och rattade så nu vet jag varken ut eller in?! Vad har du för inställning när du bandkantar i halsen och inställning när du fållar i trikå?!
Glad sommar hoppas på svar för det börjar bli dyrt att klippa i tyger och sy för att bernen sedan inte kan använda dem:(

Anonym sa...

Jag brukar ha trådspänning 3-3-3-2 oavsett vad jag syr. När jag kantar trikå brukar jag ofta dra ned diffen, lågt, lågt. Ibland till nära 0,5. Stygnlängd på max, dvs 4. Men jag håller med om att det kan vara svårt att få det helt slätt. Ibland kan det hjäla att inte låta remsan löpa igenom hela stålgallret på slutet. Och framför allt så ska man inte ata för kraftig mudd (typ Stoff och Stil) när man kantar tunna trikå-tröjor. Ta hellre ett tunnare trikåtyg; kanske samma som du sytt tröjan i.

När jag fållar har jag oftast diffen runt 1-1,25. Stygnlängd kanske runt tre.

Hoppas det var till hjälp, även om svaret kom lite sent!

//Thea

sheweb.se sa...

Tusen tack för denna beskrivning, har varit till stor hjälp!!

här blev mina första försök :-)

Hälsningar Sara, sheweb.se

Rebecka sa...

Hej! Jag säger oxå stort stort tack för din beskrivning! När jag läser andras funderingar och krångel är det inget som övverensstämmer med mitt bekymmer.
FAst att jag spänt åt skruvarna på bandkantarna ordentligt så syr cp:n inte exakt där jag vill att stygnen ska hamna från kanten sett utan kan pendla mellan 1-5 mm från kanten.under tiden jag syr. Otroligt frustrerande och fult! Särskilt när man kantar runt grenen på ex en body. Har provat att hålla en pincett som du skrev men jag tycker inte det hjälper. Nu undrar jag: HAR DU VARIT MED OM SAMMA SAK, är det fel på mig eller min maskin :)
Supertacksam om du har tid att svara på min fråga!! Vänliga hälsn Rebecka

familjen Persson sa...

TACK! för den suveräna instruktionen. Den som kom med bandkantaren var ju inte mycket till hjälp... Nu har jag premiärsytt och jag är så njd, trots att jag märker att "övning ger färdighet".Det svåra är när man bandkantar i samma färg som tyget, då ser man ju ingenting, men jag inser också att man lär sig. Jag klarade t om att skarva bandet när jag insåg att det inte skulle räcka. Matade på lite extra bara och det syndes knappt. Längtar att få använda den mer! Det blir mycket jersey i vinter till mig!