torsdag 8 maj 2008

Solhatt till storasyster

Vårvärmen slog till. Krokusarna och scillan blommade över på en vecka, björkarna är nästan fullt utslagna och försommarblommorna prunkar redan i rabatten. Och det är bara början på maj. Det är ingen ordning alls!

Och småttingarna har vuxit ur sina solhattar. Lillasyster kan ärva storasysters, men storasyster behövde något nytt. Det räcker inte med bara "solkonsvakt" (=solskyddsfaktor); lilla nosen måste skyddas av skugga också.

Förra sommaren sydde jag en så fin hatt till lillasyster. Det mönstret tog jag och förstorade upp i kopiatorn. Tyget påminner om det hon hade till sin första solhatt (den som lillasyster nu ärvt) och som blev ett sånt kännetecken för henne Den hatten kommer jag minnas resten av livet! Men det var innan jag sydde själv.

Efter två misslyckade försök blev den bra på det tredje.
Miss nr 1: Att jag trodde jag skulle få bättre precision om jag sydde på vanliga maskinen och klyvpressade sömmarna. Fel. Det blev jättesvårt att få "korset" exakt. Det gick mycket enklare att sy med overlocken.
Miss nr 2: När du gör ditt eget mönster: kontrollmät brättets inre omkrets med kullens nedre mått. I mitt fall diffade det 6 cm. Och då kan det ju aldrig bli bra!

Material:
Hawaiityg men hibiscusblommor i tunn bomull från Hawaiian Fabric. Tack Jenny (JnyDesign) för det tipset!
Bomullsfoder
Vlieseline

Bäst just nu:
Tyget och hatten. Möjligen att den blev lite för barnslig för en lite större tjej (men säg ALDRIG det till dottern, för då kommer hon aldrig mer ha den på sig!)

Sämst just nu:
Att det tog sån TID. Och att jag använde så mycket tyg så det borde ha räckt till tre hattar. Jag avskyr verkligen när det blir fel sådär. Och mitt i allt måste man gå och sova och får inte lösa det förrän nästa dag och då inte ens på morgonen!!

7 kommentarer:

LinSar sa...

Hon kommer bli urläcker i den.Tyget passade jättefint till en solhatt.Trevlig pingst på dej!

Jes sa...

Hatten blev verkligen fin, gillar verkligen tyget!!! Har varigt och tittat lite på vad de har :) Jag tycker inte den ser banslig ut för en lite större tjej.

Jes sa...

Tråkigt att det gick åt så mycket tyg, specielt när det är ett tyg man är så förtjust i.

malin sa...

Tyget passade utmärkt till en solhatt! Tråkigt när det blir fel - men nu har du ett bra mönster till nästa gång :)

Bravo sa...

Den ble i hvert fall kjempefin til slutt!

Jeg får ikke til sånne solhattmønster med den vrien der, størrelsen blir helt feil, så jeg har gitt opp. (Prøvde et gratismønster fra ottobre.)

á Yeliqa sa...

Kanonfin solhatt och jag tycker inte alls att den ser barnslig ut till en större tjej

Unknown sa...

jättefin solhatt:)coolt tyg å!!