lördag 17 maj 2008

Skuldfri!

Puuuuuh! Äntligen är ett dåligt samvete åtgärdat!

Det är Jenny (JnyDesign) som sedan väldigt länge blivit lovad lite grejer till sina barn: Ett par muddbyxor i storlek 98, en tröja i storlek 5 år samt en liten handväska.

Jag antar att det var så att spidermanklänningen och byxorna jag sydde sist blev uppskattade så att de ville utöka garderoben. Det var ju roligt, så jag tog mig an uppgiften. Efter att ha fått Jennys otroligt fina paket ville jag verkligen anstränga mig och sy några fina saker och lägga ned jobb på det jag skulle sy.

Byxorna var ju inte så svåra; där tog jag ett mönster från Meedoms "Börnetöj 0-3 år" och anpassade lite. Tröjan var svårare. För hur syr man en tröja i ett stumt tyg till en 5-årig kille? Till en tjej hade jag ju kunnat göra den lite tunikaaktig, men till en pojk? Jag lät mig inspireras lite av Florins blusar och konsulterade min "Sy till barnen 62-98 cl" av Elsebeth Gynther. (Jag har fö läst att den ska komma i nytryck på danska nu nån gång). Ett blusmönster med isydd ärm fick ett vändsytt sprund och muddar vid ärmar och nedtill. Nedtill gjorde jag med flit mudden så slapp så att tröjan inte rynkade sig. Runt sprundet satte jag öljetter och trädde i en snodd som stängning.

Men allra svårast var väskan. Jenny bad mig "sy nåt enkelt bara, som hon kan stänga med blixtlås och ha på armen". Låter lätt. Var inte lika självklart när jag skulle börja (och är en stor del av förklaringen till varför hela projektet blev fördröjt). Jag har otroligt svårt för att bara slänga ihop något om det inte ska vara till mig själv. Och efter den presenten från Jenny? Kommer inte på fråga.

Till slut kikade jag på en plastnecessär yngsta dottern har och ritade ett mönster utifrån den. Egentligen är mönstret rätt enkelt. Två rektangulära sidor med rundade hörn och en lång 7 cm bred remsa runt om (omkretsen plus 4 cm sömsmån). En bit av remsan är avklippt och isärklippt längs med. Mellan dessa bitar sydde jag fast blixtlåset. Sen sydde jag fast blixtlåsbiten på resten av remsan. Mellan sidorna och mittremsan sydde jag fast en reflexpasspoal och handtaget. Lite som en rolig detalj. Sen sydde jag ihop allt. Eftersom jag krånglade till det ohyggligt med fodertyg som jag sydde på i felordning och vändsydde två gånger, blev det vansinnigt pilligt! Och det finns säkert miljoner smartare sätt att göra det på så jag ska inte ens beskriva här hur jag gjorde det! Men väskan blev riktigt gullig när den blev klar!

Material:
Spidermantyg från Sundbybergs Textilcentrum
Grovt bomullstyg som foder från Jofotex
Mudd från Nea Nobelle
Snodd från vet inte var!
Vlieseline till infodringarna
Öljetter från Prym (ditsatta med prymtången)
Namnband från Mina Namnband
Reflexpasspoal från Stoff&Stil

Bäst just nu:
Att jag är klar!! Äntligen! Jenny slipper vänta längre!
Väskan blev nog jag nog lite extra nöjd med också.

Sämst just nu:
Att jag är lite orolig för storleken på tröjan. Jag har mätt mot en vanlig tröja och även provat på min äldsta dotter, men eftersom jag inte har någon erfarenhet av tröjor i vävda tyger är jag livrädd att den inte ska passa. Men då hoppas jag Jenny säger till så jag får göra en ny!
En annan tråkig sak är att overlocken började krångla helt plötsligt Rätt som det var klickade det bara till, sen gick en nål av och efter att jag byt både en och två nålar kvarstår problemet. Jag fick kompletteringssy med vanliga maskinen. Inget som förstör funktionen, men Jenny får inte kika för noga på sömmarna!

10 kommentarer:

Y sa...

fantastisk väska!

Gulligan sa...

alldeles underbara..väskan är så fin!!!

Jes sa...

Sånt härligt spndel "kit", tröjan blev ju jätte cool & väskan blev ju super snyggt jobbat jag tror de nya ägarna blir nöjda :)

Agneta sa...

Åh, vilka läckra kläder! Du är verkligen en inspirationskälla för oss vanliga dödliga.

á Yeliqa sa...

Otroligt fint set och allt ser ju jättefint ut. Hoppas att allt passade och väskan kan inte annat än bli hur populär som helst:)

SNUX sa...

Dødskul veske!!! Og synes ikke du skal være flau over rare sømmer når vesken ble så fin.

JNYdesign sa...

Väskan blev ju som sagt ascool, B. Kommer att bli så nöjd med både byxa och väska och klänning. Jag är övertygad om att Tröjan kommer att passa på O. den ser för övrigt superfin ut, med snörning i halsen. Barnen kommer att bli överlycklig. Jag lovar att du skall få återgäldning. Hoppas du får kanintyget på måndag. Tack och Kram Jenny

Thea sa...

Jenny, jag har redan kanintyget här! :-D Underbart!!!

Gryda sa...

Så fine plagg! Og såå tøff veske, da.

rino sa...

jag börjar nästan tycka om spindelmannen efter att ha sett alla snyggasaker du gjort av det tyget! Reflexbandet var förresten genialt!
Pojkar& stumma tyger är ett dilemma... Mina barn gillar raglantröjorna jag gjort med trikå i ärmar och rygg. Skjortor är det mest mamma som gillar