fredag 9 maj 2008

Vårkit


Ett vårkit är klart: Omlottunika och matchande utställda byxor i färgkombinationen rosa/orange. Hur somrigt som helst. Det är sytt till en av mina bloggläsare som tyvärr har fått vänta väldigt länge. På nåt sätt gick det troll i det hela: Först visste jag inte om jag hade randigt tyg så det räckte. Visst, enkelt att kolla, men det blev inte att jag kom till skott. Sen hade jag inget mönster, så det tog sin tid att få tid och tummen ur att göra det. Sen blev äntligen byxorna klara. Då fattades tunn trikå till tunikan, så den fick jag beställa. Och när jag ändå skulle skicka efter grejer och betala porto ville jag samla på mig lite olika saker. Ett tag försökte jag vänta in kanintyget för att se om Hilcos velour matchar, men det gav jag upp när jag fick veta att kanintyget var försenat. Istället bad jag att få hem tygladdningen och satte mig direkt att sy. Och nu är det klart. Hoppas att beställaren tröstar sig med att det var somrig touch på det hela så att det är ungefär nu det är dags att börja användas.

På sistone har jag kommit på att för att slippa fästa alla overlocktrådar med stoppnål, så syr jag en bit, tills nålarna är inne i tyget. Då stannar jag, lyfter upp pressarfoten (nålarna ska vara nere), drar trådkorven runt på utsidan och framför nålarna och in framför kniven så att de skärs av direkt och sen bakas in i sömmen. Supersmidigt. Att jag inte tänkt på det förut! När jag använder fållningsguiden till Coverpron är det ännu bättre, för då hag jag sytt hela plagget klart innan jag fållar nedtill så då slipper jag fästa några overlocksömmar alls. Och eftersom man med fållningsguiden syr så exakt i sina tidigare stygn blir det lätt och snyggt att bara dra igenom trådarna till baksidan och fästa. *Nöjd* Hoppas att den nya ägaren håller med ordspråken "den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"...

Material:
Randig tunn trikå från Michas Stoffecke
Orange Hilcointerlock från Nea Nobelle
Rosa Hilcointerlock från Nea Nobelle till kantband.
Resår
Namnband från Mina Namnband

Bäst just nu:
Att jag äntligen är klar!!! Puh, mitt dåliga samvete (eller ett av dem; Jenny på Jnydesign väntar också på ett par saker...) är åtgärdat!
Färgkombinationen är så fin!
Att jag kom på hur jag "syr av" tråden med overlocken

Sämst just nu:
Att det tog sån tid.
Sen är den randiga trikån väldigt svårsydd, tycker jag, så det genererade en del svordomar. Men det blev fint till slut!

12 kommentarer:

OttoPippi sa...

Fint set! Skönt när ett sånt där långkörarprojekt äntligen har blivit klart!!

Jag tror att jag läst om någon liknande sätt att "sy av" overlocktråden i "Sewing with sergers". Hur som helst ett jättebra tips! Tusen tack för det!

Jag gör så jämt numera med coverfållningen att jag syr den sist. Blir mycket snyggare än om man syr overlocksömmar ända ner tycker jag. fast jag har ingen fållningsguide men måttar "för hand" så att säga och har hittills tyckt att det bli bra. Sömmen kommer oftast jättefint in i sina tidigare stygn. (Fast ärmfållningarna gör jag innan overlocksömmen så det inte skall bli för mycket pill med en sån liten rundel)

Mimmi sa...

Som vanligt - väldigt snyggt! Tycker om din modell på omlott på tunikan och fantastiska färger ihop. Konstigt för när en annan var liten så skulle man definitivt inte blanda orange, rött och rosa med varandra. Nu är det ju det som gäller ;-)

Bravo sa...

utrolig fint sett! Jeg skulle blitt så fornøyd om jeg var den kunden!

Den måten å feste på var det både tips om i bruksanvisningen til compulocken jeg hadde før og i videoen til huskylocken jeg har nå.

For å feste avslutningen tar de på huskylockvideoen og løfter presserfoten, drar stoffet litt bakover (etter å ha vridd håndhjulet feil vei for å løsne trådene fra griperne), og så syr de noen cm over de siste cm av sømmen de holdt på med. Compulocken anbefalte å sy et sting utenfor stoffet, løfte presserfoten og vri stoffet over på vrangen, og så legge det under presserfoten igjen og sy noen cm tilbake. Tror jeg liker den siste metoden best.
Men jeg lurer på dette limet som amerikanerene ofte bruker - fray check eller noe sånt, om det tåler vask så er sikkert det også ganske så lurt. Har du prøvd det?

Botilda sa...

Soligt och snyggt! Stort tack för fästtipset, det ska jag absolut prova. Jag hade faktiskt tänkt ställa frågan i min blogg, hur ni mer erfarna overlockare fäster trådarna. Nu vet jag!

A sa...

Smart! Men det funkar ju bara i änden man börjar i, om jag fattar rätt. Har du nån annan smart metod i änden sömmen slutar i?

/en som hatar det tråkiga efterarbetet med att fästa en massa trådar...

DORIS DAISY sa...

Hej! Väldigt snygggt! Håler med om att den randiga triån är svår!

malin sa...

Så läckert! Färgkombon är jättesnygg!

Jes sa...

Vilket härlig somrigt kit :) Völsytt som alltid!!

Anonym sa...

Nu får du väl ändå ge dig, hur mycket skall du kalla för eget och "kommit på själv"???!!!

att ändra lite här och där på någons mönster gör väl inte att det blir eget?

..och att läsa innantill i en manual är väl inte att komma på själv?!

Thea sa...

Hej Anonym!
Det var inte så värst trevligt skrivet.

Det är klart att andra kommit på sånt före mig, men för mig var det nytt. Jag har undrat hur man gör och nu kom jag på det. Det är ju så att bitarna trillar på plats allteftersom man lär sig mer om att sy. Förlåt om du tyckte att jag uttryckte mig fel.

Du har rätt i att jag ibland ritar om andras mönster. Sen ritar jag faktiskt egna mönster också. Och ibland ändrar jag och kombinerar ihop. Och ibland syr jag helt utifrån färdiga mönster. Och hela tiden lär jag mig något nytt. Det är det som är glädjen i det hela!

Ledsen om du irriterade dig; det var såklart inte meningen. Nästa gång du läser bloggen kanske du ska göra det utifrån en hobbysömmerskas ögon.

Ha en bra dag och skriv gärna under med ditt namn nästa gång!
//Thea

Thea sa...

Ottopippi: Ja, du har rätt, det står nog i den boken och det har jag säkert läst nån gång men inte prövat då. Borde nog ta fram den och läsa igenom den lite noggrannare; det finns säkert mer att hämta. Jag har alltid fäst båda sömmarna med stoppnål förut och det är ju så trist!

Mimmi: Jag rött och rosa speciellt, var ju länge helt tabu, men nu gillar man det starkt! Konstigt!

Bravobravo: Ja, jag har testat fraycheck, men jag brukar inte fästa med det. Inbillar mig att det inte håller så bra, men det kanske är fel? Däremot brukar jag laga om det blir något litet hål eller limma ihop tråra så det inte ska repa upp sig medan jag syr.

Nikka: Jag önskar jag hade. Men där åker stoppnålen fram. Eller så fållar jag efter så jag slipper fästa den.

Bravo sa...

Hei igjen!
Det var lurt med lim på småhull, litt som neglelakk på nylonstrømper.

Til den anonyme: Det var vel strengt tatt i mine manualer denne metoden sto, ikke i Theas.
Så er det vel også alminnelig høflighet at man ikke legger igjen lite hyggelige kommentarer i andres blogg, krangle får du vel gjøre i et eller annet syforum kanskje..