söndag 4 maj 2008

En annorlunda uggletröja


Då var det äntligen storasysters tur. Stackarn, plagg efter plagg har hon sett bli sydda åt lillasyster och undrat när hennes tröja kommer. Men jag visste att jag ville göra den lite annorlunda än bara ugglor. Kanske med röda ärmar eller nåt. Eller...varför inte med en stor uggla på magen???

Det första jag gjorde var att förstora upp en lämplig uggla 30o% i kopiatorn. Hela tygstycket fick följa med! Sen tejpade jag fast självhäftande bokplast på den uppförstorade bilden och satte igång att skära ut motivet med en skalpell. Eftersom jag ville ha trycket exakt likadant fanns inga andra genvägar än att skära ut alla smådelar och sen klistra fast dem på tyget för sig. Det blev ett fasligt pilljobb! När jag fått alla bitar på plats stöpplade jag försiktigt på med färg med en stöppel (en träbit med en skumgummibit nedtill) och lät torka över natten. Sen tog jag bort plasten och fixerade trycket med strykjärn i fem minuter. Ta-daaaa! Jag måste säga att jag blev mer än nöjd!

Resten av tröjan är inga konstigheter. Jag sydde först ena axeln och sen sydde jag fast halsmudden och stickade ned den och sydde sen andra axeln. För att få skarven snygg brukar jag sy på vanliga maskinen först, precis över mudden, och sen med overlocken. Behövs det syr jag ned sömmen för hand. Vill man fuska lite kan man måla med en textilpenna i samma färg som mudden. Det gjorde jag! Tyvärr bråkade Coverpron när jag skulle sticka ned halsmudden, och efter två försök med massa hoppstygn gav jag upp och sydde faktiskt raksöm med vanliga maskinen.

Sen till dagens andra nyhet - min fållningsguide till Coverpron. Gekko, Jes och jag beställde gemensamt, och Gekko har redan testat och bloggat om det och nu är även jag såld. Tänk så jämt och snyggt det kan bli! Framför allt blir det så himla bra när man slutar; det är jättelätt att hamna exakt i samma söm, så avslutet blir sådär proffsigt som man vill ha det. Det är till och med så att jag sydde klart hela tröjan innan jag fållade. Annars har jag alltid väntat med sista ärm-sidsömmen just för att slippa avsluta med Coverpron.

Mönster:
Eget

Material:
Rött uggletyg från Jofotex
Vit interlock från Jofotex
Röd matchande mudd från Jofotex
Textilfärg, stöpplar och skalpell från Panduro
Bokplast från lokala bokaffären

Bäst just nu:
Att ha förverkligat en idé jag haft i huvudet ett tag. Jag är riktigt nöjd, och det gör ju inte saken sämre! Dessutom är det väldigt roligt att äntligen fått sy en uggletröja till storasyster. Och den känns väldigt unik - garanterat är hon ensam om den på dagis. Och lika garanterat är den bara vit en enda gång!

Sämst just nu:
Att den inte funkade att sticka ned halsmudden. Jag vet inte varför den fick spel och bara gjorde hoppstygn. Men efter två försök bytte jag maskin. Och ändå hade den redan lyckats ge mig ett par små, små hål... Nedrans!!

35 kommentarer:

bronco sa...

hej! brukar kika in på din blogg, du gör mycket fint. Och den här uggletröjan går inte av för hackor! Snyggast hitills! Tack för en härlig blogg!

Thea sa...

Tack Bronco!! Vad glad jag blir! :-)

OttoPippi sa...

Otroligt cool och originell!!

Cecilia sa...

Vilken läcker, men en del extrajobb kan jag tänka mig :) Hoppas att dottern är glad i tröjan!

Jes sa...

Men gud Thea vilken underbar tröja, den är verkligen helt underbar, du har överträffat dig själv :) Vilken härlig ide´att göra en stor uggla. Synd att maskinen strula och att de blev små hål.

Carolina sa...

Supersnygg! Tråkigt att CPn strulade ;(

LinSar sa...

Jätte fin!Den blir din tös garanterat ensam om.

Kaja sa...

Skitsnyggt! Just när jag NÄSTAN började lessna lite på att alla uggletröjor såg likadana ut så kläcker du denna! Kanonfin!

//Kaja

Mimmi sa...

Underbar!!! Börjar inse att mina beställningar tar lite för mycket tid, vill ju göra så mycket till lille G. Tryck har jag tjatat om en längre tid, men nu VILL jag bara har en liknande. Säger det igen såååååå UNDERBAR!

P.S Blir alltid lika glad när Google Reader markerar att du har nya inlägg, för det är så inspirerande

fante sa...

Ååååh vad fin :-D Men vilket pilljobb det måste ha varit :-o

Vindling sa...

Jag är mållös! SÅ underbar! Jag har inte ens vågat sätta saxen i mitt uggletyg ännu, jag vet ju inte ens vad jag vill göra riktigt. Eller, det vet jag nog egentligen, jag har bara inget bra mönster. Eller... Tja, velig är nog mitt mellannamn. ;) Den här tröjan var i alla fall kanon!

Maria sa...

Men vilket otroligt jobb du har lagt ner!! Ingen massproduktion här inte, utan vareviga tröja får något lite extra! Fantastiskt fin blev den. Nu blev väl dottern glad?

Agneta sa...

Men åh, den är ju helt underbar! Så fin, så fin och helt unik. =D

gosi sa...

Du är ju helt otrolig!!! Den blev ju bara sååå fin och speciell med det fina uggletrycket på magen.

Beas sa...

Men alltså...hur är det MÖJLIGT att stöppla så "rent" utan att det blir taggiga kanter!!!

Superduktigt gjort!!!!

á Yeliqa sa...

Det blev ju kanonfint. Vilket pillerjobb du har lagt ner, men resultatet blev ju jättebra.

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Fin! /Karolina

Anonym sa...

Det är så roligt när ett tryck blir så som man tänkt! Superfint med en stor uggla på magen tillsammans med de små på ärmarna.

Anonym sa...

Så snyggt! och oj vilket pilligt jobb!
Snyggt jobbat!

Anonym sa...

Vilken ursnygg tröja. Mina tankar vandrar snabbt tilbaka i tiden, till ugglan i "Fablernas Värld".

Anonym sa...

Urläcker! Så sugen man blir på att testa själv. Fast jag skulle aldrig våga med vitt tyg - för mina grabbar drar till sig smuts *skratt*. Kram

Josefinaste sa...

Grymt snygg!! Men herre min je vilket pillerjobb du givit dig in på! Men så gav det resultat också. =) Så himla fin och inspirerande! =)

Anonym sa...

Snyggt! Kul att se alla variationer på ugglorna. Hoppas att tjejen blir nöjd med sin fina tröja!

Hiskon sa...

Superhäftigt!!! Duktiga du!!!

Pejgan sa...

aaaah den vill jag ha! *springer och stjäl*

Nobelle sa...

Sååå fin! Du är så himla pysslig! Roligt att se något nytt på ugglefronten ;)

Anonym sa...

Super snyggt, men hur blir trycket i tvätt. För som du skrev så kommer den kanske bara vara vit ett litet tag :)Synd om det inte håller när du gjort sådant jätte pill jobb och det blev så snyggt

Thea sa...

Hej alla! Tack så hemskt mycket för alla glada kommentarer!

På frågan om tvätt kan jag säga att detta är EFTER tvätt, eftersom jag hade tvättat ugglorna och inte den enfärgade och inte kom på det förrän jag hade tryckt. Och det gick ju utmärkt att tvätta!

Jenny sa...

Oj så snyggt, du har ju hur mycket roliga idéer som helst människa!! Lite slit och pill kunde jag förstå på inlägget att det var att få till det, men med resultatet i hand så var det väl värt det?!

Re-dizain sa...

Den är så fin Thea...Kan vi byta kanske mot något? Min dotter skulle älska den, jag med :-(

Thea sa...

Noa04: Det var en komplimang som heter duga! Du kan väl maila mig så kan vi prata mer! thea.kokalal@gmail.com

JNYdesign sa...

Jag håller med A-K (Bronco) supersnygg tröja, Du borde ha ett screentrycks set, det skulle underlätta enormt för dig i tid när du skall trycka. Du borde iaf införskaffa i en ram och en rakel.
sedan kan du fortfarande använda dig av schabloner,så gjorde jag och jag skar till mina första schabloner i telefonkatalogspapper (som håller bättre än vanligt papper) och jag skar ut 10 ark åt gången, så man kan använda det vid flera tillfällen. Om du skall börja trycka upp flera alltså.// Jenny

Unknown sa...

bara å hålla med:huur snyggt som helst:)

Lina sa...

Hur fin som helst! Låter pilligt med schablonen, men vad tjusigt det blev! Jag förstår nog inte vad det var du målade med färg på mudden och varför?

Sica sa...

Kan tänka mig att storasyster är helt nöjd nu när hon fått en så otroligt fin tröja!